Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Šokujúce slová pápeža po operácii: Stále žijem, i keď niektorí chceli moju smrť!

Pápež tvrdí, že mnohí si želajú, aby zomrel. Zobraziť galériu (3)
Pápež tvrdí, že mnohí si želajú, aby zomrel. (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

RÍM - Pápež František v rozhovore s jezuitským časopisom Civiltá Cattolica informoval o svojom zdravotnom stave po júlovej operácii čreva. „Som stále nažive, aj keď niektorí ľudia chceli, aby som umrel,“ povedala žartom hlava katolíckej cirkvi počas neformálneho stretnutia s 50 jezuitmi na Slovensku 12. septembra.

"Viem, že dokonca došlo k stretnutiam medzi prelátmi, ktorí si mysleli, že pápežov stav je vážnejší než to, čo bolo povedané. Už pripravovali konkláve,“ povedal Svätý Otec pre časopis.

"Vďaka Bohu, som v poriadku. Nechcel som ísť na operáciu čreva. Presvedčila ma o tom zdravotná sestra. Sestry často chápu situáciu lepšie ako lekári, pretože sú v priamom kontakte s pacientom,” uviedol 84-ročný pápež v rozhovore, ktorý v utorok vo výňatkoch zverejnil taliansky denník La Stampa.

Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová počas rozlúčky so Svätým otcom po jeho návšteve Slovenska.
Zobraziť galériu (3)
Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová počas rozlúčky so Svätým otcom po jeho návšteve Slovenska.  (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

František sa tiež vyjadril k jeho kritike

Pápež hovoril aj o kritike, ktorá sa voči nemu prejavuje. "Existuje veľká katolícka televízna stanica, ktorá neustále kritizuje pápeža. Osobne si môžem zaslúžiť útoky a urážky za to, že som hriešnik, ale cirkev si to nezaslúži,“ povedal František.

Slovenská byrokracia neobišla ani pápeža: Neuveríte, kde chceli jeho podpis!

"Áno, sú tu aj duchovní, ktorí o mne hovoria zlé veci. Niekedy strácam trpezlivosť, najmä keď robia úsudky bez toho, aby vstúpili do skutočného dialógu. Nemôžem s tým nič urobiť. Pokračujem však bez toho, aby som vstupoval do ich sveta myšlienok a fantázie,“ povedal Svätý Otec.

Šokujúce slová pápeža po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Niektoré kritiky sa týkajú aj nedávneho rozhodnutia o latinskej omši. „Moje rozhodnutie je výsledkom konzultácie so všetkými biskupmi sveta, ktorá sa uskutočnila minulý rok,“ povedal pápež. Dekrét pápeža Františka uverejnený v júni redefinuje pravidlá používania starého misála (misál je najznámejšou a najpoužívanejšou liturgickou knihou používanou v katolíckej cirkvi) a stanovuje, že tento obrad možno sláviť iba so súhlasom miestneho biskupa.

Viac o téme: OperáciaPápežSmrťKonkláveČrevoFrantišekVatikánSvätý Otec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu