Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bývalý francúzsky prezident vypovedal na súde: Teroristi proti nám viedli vojnu a my sme odpovedali

Bývalý francúzsky prezident Francois Hollande prichádza na súdne pojednávanie Zobraziť galériu (2)
Bývalý francúzsky prezident Francois Hollande prichádza na súdne pojednávanie (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Francois Hollande v stredu na súdnom procese týkajúcom sa teroristických útokov v Paríži z novembra 2015 obhajoval boj svojej krajiny proti džihádistickej organizácii Daeš. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

"Viedli proti nám vojnu a my sme odpovedali," vyhlásil Hollande, ktorý sa na procese objavil ako svedok.

Povedal, že Francúzsko podporilo Irak v boji proti IS, pričom v Sýrii konalo v sebaobrane proti teroristickým bunkám plánujúcim útoky proti jeho krajine.

Extrémisti počas série útokov 13. novembra 2015 zabili celkovo 130 ľudí a zranili približne 350 ďalších. V koncertnej sále Bataclan spustili paľbu a potom náhodne strieľali do neďalekých barov a reštaurácií. Samovražední atentátnici sa odpálili pri štadióne Stade de France počas medzinárodného zápasu.

Opsravedlnil sa všetkým rodinám

Hollande, ktorý bol prezidentom v rokoch 2012 – 2017, sa ospravedlnil obetiam a ich rodinám za to, že nebol schopný týmto útokom zabrániť. Hrozba bola po džihádistickom útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo z januára 2015 známa, ale vláde chýbali kľúčové informácie, pripustil.

"Nevedeli sme kedy, ako a kde udrú," uviedol exprezident. Podľa neho bolo Francúzsko napadnuté predovšetkým pre svoj spôsob života, pričom cieľom tohto úderu bolo destabilizovať krajinu a odradiť ju od jej pôsobenia v Sýrii a Iraku.

Bývalý francúzsky prezident Francois
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

Súdny proces sa v súčasnosti vedie s 20 podozrivými, väčšine z nich hrozí v prípade dokázania doživotie.

"Demokracia bude vždy silnejšia než barbarstvo," dodal podľa tlačovej agentúry AFP exprezident. Jeho svedectvo bolo najnovšou kapitolou v rozsiahlom procese, ktorý má trvať do mája 2022. Ide o najväčší súdny proces v moderných dejinách Francúzska.

Viac o téme: útokyFrancúzskoFrancois HollandeDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu