Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zomrel prezident Spojených arabských emirátov šejk Chalífa bin Zájid bin Sultán Ál Nahján

Prezident Spojených arabských emirátov Zobraziť galériu (2)
Prezident Spojených arabských emirátov (Zdroj: SITA/AP Photo/WAM, File)

ABÚ ZABÍ - V piatok zomrel vo veku 73 rokov prezident Spojených arabských emirátov (SAE) a emir Abú Zabí šejk Chalífa bin Zájid bin Sultán Ál Nahján. Správu sme prevzali od agentúry AFP.

"Ministerstvo pre záležitosti prezidenta vyjadruje sústrasť ľudu SAE a islamskému svetu... v dôsledku úmrtia šejka Chalífu bin Zájida bin Sultána Ál Nahjána v piatok 13. mája," uviedla tlačová agentúra WAM. Jeho nástupca zatiaľ nie je známy.

Krajinu už niekoľko rokov fakticky riadil jeho brat

Vláda SAE vyhlásila v tejto súvislosti od piatka 40-dňový smútok a tri dni pracovného pokoja na všetkých úradoch aj v súkromnom sektore. Nariadila tiež spustiť štátne vlajky na pol žrde v celej krajine. Zosnulý prezident už niekoľko rokov neriadil každodenné záležitosti krajiny, pripomína AP s tým, že za faktického vládcu SAE je považovaný jeho brat, korunný princ Abú Zabí šejk Muhammad bin Zájid bin Sultán Ál Nahján.

Šejk Chalífa bol prezidentom od novembra 2004, keď na tejto pozícii nahradil svojho otca a stal sa v poradí 16. vládcom Abú Zábí, najbohatšieho emirátu SAE. Od roku 2014, keď v dôsledku mozgovej príhody podstúpil operáciu, sa na verejnosti objavoval len zriedka.

Viac o téme: SmrťŠejkAbú ZabíChalífa bin Zájid bin Sultán Ál Nahján.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu