Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Babišovo hnutie ANO vyšetrujú pre podozrenie z vedenia nelegálnej kampane v Prahe

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Český úrad pre dohľad nad hospodárením politických strán a politických hnutí začal v uplynulých dňoch preverovať vládne hnutie ANO pre podozrenie z vedenia nelegálnej predvolebnej kampane v hlavnom meste Praha. Informoval o tom v pondelok server iROZHLAS.cz, ktorému to potvrdila hovorkyňa tohto úradu Luisa Divišová.

Preverované podozrenie sa týka časopisu Jižní město žije, ktorý ANO vydáva v pražskej mestskej časti Praha 11. Hnutie ANO akékoľvek pochybenie odmieta. Tvrdí pritom, že tento časopis nie je súčasťou jeho kampane. Zmienený magazín vydávajú zhruba od začiatku roku 2020 komunálni politici z ANO, pričom ako vydavateľ časopisu je podľa databázy ministerstva kultúry zapísané hnutie ANO.

Dosiaľ posledné číslo tohto časopisu vyšlo v júni. Úvodné slovo v ňom mal zástupca starostu Prahy 11 a člen hnutia ANO Ondřej Prokop. Podľa jeho slov pritom časopis hnutiu nijako nepomáha v kampani pred októbrovými parlamentnými voľbami. "Informujeme čisto o komunálnej politike, píšu do toho naši lokálni zastupitelia v Prahe 11 vrátane mňa a nemá to nič spoločné s kampaňou do (Poslaneckej) snemovne," povedal Prokop pre iROZHLAS.cz. Zároveň dodal, že z dozorného úradu ho dosiaľ nikto nekontaktoval.

Dozorný úrad preveruje názorové smerovanie časopisu

Server iROZHLAS.cz ďalej informuje, že dozorný úrad preveruje práve názorové smerovanie časopisu. Člen tohto úradu Jan Outlý, ktorý vzniesol podnet na preverenie magazínu, sa k prípadu konkrétne vyjadrovať nechcel. Iba potvrdil, že podnet podal. Vo všeobecnej rovine však podľa jeho slov platí, že politické strany musia v rámci predvolebnej kampane označiť svoje materiály ako propagačné a musia ich tiež započítať do celkových nákladov kampane.

Hovorca ANO Martin Vodička popiera, že by hnutie čokoľvek porušilo. "Posledné vydanie vyšlo v júni, žiaden z našich kandidátov v ňom nebol prezentovaný a všetky texty sa týkali len komunálnej politiky a života v Prahe 11. Z toho dôvodu sme presvedčení, že o kampaň rozhodne ísť nemôže," povedal pre iROZHLAS.cz.

Môže byť udelená finančná pokuta

Ak sa preukáže, že hnutie magazín neklasifikovalo a nevykazovalo ho vo svojom účtovníctve, tak sa začne správne konanie a následne môže byť udelená finančná pokuta. Výška pokút za takéto priestupky sa podľa Outlého pohybuje rádovo v desaťtisícoch českých korún (stovkách až tisícoch eur).

Viac o téme: KampaňANOČeská republikaNelegálnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu