Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Východ Španielska postihli záplavy: Voda zmietla všetko, čo jej stálo v ceste

Voda odplavila viacero áut
Voda odplavila viacero áut (Zdroj: YouTube/La Vanguardia)

BARCELONA - Silné dažde postihli v stredu východnú časť Španielska, kde spôsobili záplavy. Pri pobreží dokonca vyvracali stromy a voda odplavila viacero áut.

K najhoršie zasiahnutým patrilo mesto Alcanar ležiace 200 kilometrov južne od Barcelony, kde záplavy na uliciach zmietli všetko, čo im stálo v ceste, uvádza agentúra AFP. V oblasti uzavreli dve hlavné cesty, a dočasne tam nepremávala ani železničná doprava. Miestne úrady zároveň obyvateľov vyzývali, aby neopúšťali svoje domovy.

Španielska meteorologická služba AEMET vydala varovanie pred vážnou hrozbou záplav v oblastiach ležiacich na pobreží Stredozemného mora, ale aj v strednej a severnej časti krajiny. Búrky sa podľa predpovedí očakávajú aj vo štvrtok. Silné dažde ešte pred svitaním zasiahli aj hlavné mesto Madrid a jeho okolie a tiež autonómne spoločenstvo Navarra.

Prívalové dažde sú v Španielsku čoraz častejšie. V septembri 2019 si záplavy na juhovýchode tejto krajiny vyžiadali sedem obetí na životoch, pričom o rok skôr zahynulo pri búrke na Malorke 13 osôb, pripomína AFP. Odborníci tvrdia, že za väčšiu pravdepodobnosť intenzívnych dažďov, a teda aj väčšie riziko vzniku záplav, môže globálne otepľovanie, v dôsledku ktorého sa zvýšilo množstvo vodnej pary v atmosfére.

Viac o téme: ZáplavyŠkodyŠpanielskoPrívalový dážď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu