Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Indiu trápia záplavy a zosuvy pôdy: Prírodná katastrofa si vyžiadala už viac ako 80 obetí

Záchranári majú v oblasti čo robiť Zobraziť galériu (3)
Záchranári majú v oblasti čo robiť (Zdroj: SITA/National Disaster Response Force via AP)

NAÍ DILLÍ - Na najmenej 85 stúpol v stredu v Indii počet obetí ničivých záplav a zosuvov pôdy, uviedli miestni predstavitelia. Informuje o tom agentúra AFP.

V štáte Uttarákhand na severe Indie zahynulo v uplynulých dňoch v dôsledku povodní a zosuvov 46 ľudí, kým 11 ďalších je nezvestných.

V juhoindickom štáte Kérala miestni predstavitelia informovali o 39 mŕtvych. Hladina vody je v mnohých priehradách v tomto zväzovom štáte na nebezpečne vysokej úrovni, čo podnietilo evakuáciu tisícov ľudí.

Najmenej 31 obetí a ďalších 43 nezvestných zaznamenali v súvislosti so záplavami a zosuvmi pôdy po prudkých dažďoch aj v susednom Nepále, píše AFP.

Indický meteorologický úrad medzitým predĺžil a rozšíril výstrahy pred "silným" a "veľmi silným" dažďom, ktorý by mal podľa predpovede trvať ďalšie dva dni. Vo viacerých oblastiach Uttarákhandu napršalo len v priebehu pondelka viac ako 400 milimetrov zrážok.

Zosuvy pôdy sú v tejto oblasti bežný jav

Zosuvy pôdy sú v Indii pomerne bežným javom, podľa expertov sa však vyskytujú čoraz častejšie, a to v dôsledku nepredvídateľných dažďov a topiacich sa ľadovcov. Priehrady vodných elektrární a odlesňovanie podľa odborníkov tiež prispievajú k čoraz častejším zosuvom pôdy.

Obrovské záplavy trápia tisíce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mustafa Quraishi)

Ďalšie intenzívne dažde však podľa meteorológov hrozia aj v zväzovom štáte Kérala na juhozápade krajiny, kde záplavy zabili od piatka už najmenej 27 osôb. Hladina vody je v mnohých priehradách v tomto štáte na nebezpečne vysokej úrovni, čo podnietilo evakuáciu tisícov ľudí.

Obdovie dažďov je dôležité

Obdobie dažďov si v Indii každoročne vyžiada mnoho úmrtí. Monzúnové prehánky spôsobujú aj zosúvanie pôdy, pre poľnohospodárstvo v južnej Ázii sú však nevyhnutné – napríklad na indickom subkontinente tvoria viac než 70 percent celoročného úhrnu zrážok, vysvetľuje americká spravodajská stanica CNN.

Obrovské záplavy trápia tisíce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mustafa Quraishi)

Viac o téme: ZáplavyZosuvy pôdyIndiaHimaláje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu