Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Okolie letiska v Kábule sa vyprázdnilo: Viaceré krajiny ukončili evakuáciu, miesto kontroluje Taliban

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR / Mauro Scrobogna/LaPresse via AP)

KÁBUL - Hnutie Taliban rozmiestnilo v sobotu okolo letiska v afganskej metropole Kábul viac hliadok, aby po štvrtkovom bombovom útoku predišli zoskupovaniu veľkého množstva ľudí, informovala agentúra AP.

Taliban zriadil na cestách vedúcich k letisku nové kontrolné stanovištia, na ktoré dohliadajú jeho členovia v uniformách. Tí tam v sobotu vypálili aj niekoľko varovných výstrelov. Oblasti v okolí letiska, kde sa v posledných dvoch týždňoch zhromažďovali veľké davy ľudí v nádeji, že sa im podarí dostať z krajiny, sú tak v súčastnosti takmer prázdne, píše AP.

Mnohé krajiny ako napríklad Taliansko čo Británia už medzičasom ukončili svoje evakuačné operácie v predstihu pred 31. augustom, ktorý americký prezident Joe Biden určil ako konečný dátum odchodu amerických vojakov z Afganistanu. Do celkového ukončenia evakuácie tak ostáva už len pár dní.

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia. Štvrtkový útok podniknutý teroristami z afganskej odnože skupiny Daeš si vyžiadal životy 13 amerických vojakov a zranil ďalších 18. Presný počet zabitých Afgancov ešte nie je známy. Podľa britskej stanice BBC zahynulo pri útoku najmenej 90 ľudí a ďalších 150 bolo zranených. Panarabská stanica al-Džazíra však píše o najmenej 110 obetiach.

Americká stanica CBS informovala o najmenej 170 zabitých. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útoku zomrelo najmenej 28 jeho členov. Pôvodné správy hovorili o dvoch bombových útokoch. Podľa piatkového vyhlásenia Pentagónu však pred bránou letiska došlo len k jednej explózii, ktorú vykonal samovražedný atentátnik.

Taliansko evakuovalo najviac Afgancov

Podľa Di Maia evakuovalo Taliansko z Afganistanu takmer 5000 Afgancov. Povedal to po tom, ako na letisku v Ríme pristálo posledné talianske evakuačné lietadlo, ktoré priletelo z afganskej metropoly Kábul. Na jeho palube sa nachádzalo 58 afganských občanov.

"Sme krajinou EÚ, ktorá prijala najväčší počet evakuovaných Afagancov," uviedol Di Maio. Šéf talianskeho rezortu diplomacie zároveň dodal, že stále dúfa, že sa s pomocou Organizácie spojených národov (OSN) a mimovládnych organizácií podarí z Afganistanu dostať preč viac Afgancov aj po uplynutí 31. augusta, ktorý americký prezident Joe Biden určil ako konečný termín odchodu amerických vojakov z Afganistanu.

Podľa Di Maia Taliansko "neopustí afganský ľud, neopustí afganské ženy, ani mladých Afgancov a všetkých tých, ktorí celé tie roky dávali najavo, že túžia po zmene". Vysoký počet ľudí sa z Afganistanu podarilo evakuovať okrem Talianska aj Spojeným štátom, Británii a Nemecku. Nemecko z krajiny ovládanej Talibanom evakuovali približne 4000 Afgancov, zatiaľ čo Taliansko ich evakuovalo približne 4900. Podľa britskej vlády sa z Afganistanu podarilo od 14. augusta celkovo evakuovať približne 109.000 ľudí.

Británia a Nemecko chcú spoločný prístup krajín G7

Britský premiér Boris Johnson v sobotu telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, s ktorou hovoril o situácii v Afganistane. Lídri oboch krajín sa zhodli na tom, že krajiny G7 musia zjednotiť svoj prístup k budúcej afganskej vláde, informovala agentúra Reuters.

"Premiér a kancelárka sa rozhodli, že spolu s ostatnými krajinami skupiny G7, budú pracovať na vytvorení plánu na to, ako sa vyporiadajú s akoukoľvek novou vládou v Afganistane," píše sa vo vyhlásení britskej vlády.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Daniel Leal-Olivas/Pool Photo via AP)

Johnson však počas rozhovoru zdôraznil, že akékoľvek uznanie vlády Talibanu "musí byť podmienené tým, že hnutie umožní bezpečne opustiť krajinu tým, ktorí si želajú odísť, a bude rešpektovať ľudské práva". Obaja lídri sa okrem toho zhodli na tom, že "je potrebné  Afganistanu poskytnúť medzinárodnú pomoc, inak v krajine vypukne humanitárna kríza".

Viac o téme: LetiskoKábulAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu