Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliban porušuje svoje sľuby: Popravil šéfa polície, i keď sľúbil, že nebude hľadať odplatu

Taliban popravil policajného šéfa. Zobraziť galériu (3)
Taliban popravil policajného šéfa. (Zdroj: YouTube/ CRUX)

KÁBUL - Desivé video, ktoré natočili bojovníci Talibanu, ukázalo, ako kruto popravujú policajného prezidenta, napriek tomu, že sľúbili, že nebudú hľadať odplatu.

Hadži Mullah Achakzai, ktorý slúžil v afganských ozbrojených silách, bol zamestnaný ako policajný veliteľ provincie Badghis neďaleko mesta Herat, keď ho zajal Taliban. Achakzai bol hľadaný Talibanom kvôli tomu, ako sa postavil proti militantnej skupine a bojoval proti nej po boku afganskej armády.

Protesty proti Talibanu sa rozšírili do ďalších miest: Dav zaplavil aj hlavné mesto

Video z popravy, ktoré vo štvrtok zverejnil priateľ Achakzaia na Twitteri, ukázalo, ako policajný prezident kľačal v piesku so zaviazanými očami a zviazanými rukami pred sebou.

Taliban porušuje svoje sľuby:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/ CRUX)

Je obklopený vojakmi Talibanu, ktorí do neho potom niekoľkokrát strelia a telo nechajú ležať v piesku. Video bolo zdieľané prostredníctvom siete spojenej s Talibanom a získané od afganského bezpečnostného poradcu Nassera Waziriho.

"Bol obklopený Talibanom a nemal inú možnosť, ako sa včera večer vzdať," povedal Waziri pre Newseek. "Taliban sa zameral na Achakzaiho, pretože bol vysokým dôstojníkom rozviedky." Pán Waziri, ktorý tiež pracoval pre afganskú vládu predtým, ako ju v nedeľu zvrhol Taliban, uviedol, že sa tiež bojí o život.

Video nie je vhodné pre deti a citlivé povahy

Taliban údajne získal prístup k vládnemu počítačovému systému a začína hľadať Afgancov, ktorí pomáhali spojeneckým silám alebo civilnej vláde. Návrat Talibanu k moci nastáva takmer dve desaťročia po tom, čo boli vyhnaní inváziou vedenou USA po útokoch z 11. septembra 2001.

Skupina sa zaviazala, že sa nebude snažiť pomstiť oponentom a bude rešpektovať práva žien, ale existujú obrovské globálne obavy z ich minulého brutálneho konania v oblasti ľudských práv a z toho, že desaťtisíce Afgancov sa stále pokúšajú utiecť.

Taliban porušuje svoje sľuby:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/ CRUX)

Keď sa Taliban chystá zaviesť vládu, vodca Haibatullah Akhundzada nariadil prepustenie „politických väzňov“ a povedal guvernérom provincií, aby ich prepustili „bez akýchkoľvek obmedzení a podmienok“, uviedla skupina.

Vyjednávač Talibanu Anas Haqqani sa stretol s Karzajom, prvým vodcom Afganistanu podporovaným Západom po zvrhnutí Talibanu v roku 2001, a Abdulláhom, ktorý viedol vládnu mierovú radu, informovala monitorovacia skupina SITE.

Vedúci predstavitelia Talibanu „uviedli, že udelili milosť všetkým bývalým vládnym predstaviteľom, a preto nie je potrebné, aby ktokoľvek opustil krajinu,“ uviedla SITE po tom, ako Taliban zverejnil zábery zo stretnutia Haqqaniho s Karzajom v Kábule.

Viac o téme: PopravaAfganistanTalibanPolicajný šéf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu