Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bizarné oslavy Talibanu: VIDEO Bojovníci sa zabávajú v posilňovni aj na trampolíne! Hitom je autodrom

Talibanci oslavovali svoje víťazstvo na autodrome.
Talibanci oslavovali svoje víťazstvo na autodrome. (Zdroj: twitter.com)

KÁBUL - Militantné hnutie Taliban potom, čo obsadilo aj Kábul, oslavovalo svoje víťazstvo v zábavnom parku. Videá, ktoré zaplavili sociálne siete ukazujú, ako sa teroristi zabávajú na autodrome či iných atrakciách.

Od preniknutia islamistického hnutia Taliban do Afganistanu a aj mesta Kábul, uplynulo niekoľko dní. Afgánci sa snažia dostať sa z krajiny, iní sa schovávajú. Najväčší strach majú tí, ktorí spolupracovali s armádou či vládou a ženy, ktoré sa obávajú, že opäť budú utláčané ich práva. Aj napriek tomu, že Talibanci hovoria, že nezavedú povinnosť nosiť úplnú burku, množia sa už informácie, že niekoľko žien bolo napadnutých práve preto, že neboli dostatočne zahalené. 

MIMORIADNE Afganistan zachvátil totálny chaos! Taliban prevzal moc: V Uzbekistane zostrelili lietadlo

Ako to bude naozaj, ukáže sa zrejme v najbližšom čase. Talibanci sa však zatiaľ užívajú svoje víťazstvo. Množia sa videá na sociálnych sieťach, ktoré ukazujú, ako "cvičia" v posilňovni či sa dokonca zabávajú na kolotočoch či autodrome. 

Ženy budú môcť mať vzdelanie, tvrdí Taliban

Islamistické hnutie Taliban v utorok po prvý raz od opätovného nástupu k moci v Afganistane naznačilo, že nezavedie pre ženy povinnosť nosiť úplnú burku ako v čase, keď naposledy vládlo v tejto krajine. Na základe prísnych nariadení militantov boli v rokoch 1996 – 2001 zatvorené dievčenské školy, ženy mali zákaz cestovať a pracovať, pričom boli nútené nosiť na verejnosti celotelovú burku.

"Burka nie je jedinou šatkou na zakrytie hlavy, ktorá môže byť vyžadovaná. Sú tu aj ďalšie možnosti," uviedol hovorca politickej kancelárie Talibanu v katarskej Dauhe, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. Burka je jednodielny vrchný odev, ktorý pokrýva celú hlavu a telo, so sieťovinou ako priezorom. Hovorca však nešpecifikoval iné typy prikrývky hlavy, ktoré by boli pre Taliban prijateľné.

Popri obavách týkajúcich sa oblečenia mnohé krajiny a ľudskoprávne skupiny upozorňujú aj na ochranu práv vzdelávania žien v Afganistane, ktoré je teraz v rukách ozbrojených fundamentalistov. Tí v nedeľu vstúpili do afganského hlavného mesta Kábul a prevzali moc v krajine. "Ženy môžu získať vzdelanie od základnej školy až po univerzitu. Túto politiku sme oznámili na medzinárodných konferenciách v Moskve a Dauhe," vyhlásil zmienený hovorca.

Dodal, že tisíce škôl, ktoré ovláda Taliban, sú stále v prevádzke. Predchádzajúca vláda Talibanu zaviedla najprísnejšie výklady islamského práva šaría a zriadila náboženskú políciu na potláčanie nerestí obyvateľstva. Talibanské súdy vyniesli extrémne verdikty vrátane odsekávania rúk za krádež či ukameňovanie žien za cudzoložstvo.

Viac o téme: OslavaAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu