Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Minúty hrôzy na palube lietadla: Strach z bombového atentátu vyvolal zlý preklad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nástroj na preklad spôsobil krátko pred štartom lietadla z Frankfurtu do Mexika vážne nedorozumenie. Pretože ostatní cestujúci mali podozrenie na plánovaný samovražedný útok, zatiaľ čo si štyria Indovia v lietadle posielali správy, let bol prerušený. S pomocou psov stroj prehľadali, ale žiadne výbušniny nenašli. Cestujúci, ktorí spustili poplach, odfotili správy z mobilných telefónov podozrivých a preložili ich do francúzštiny pomocou online prekladacieho nástroja - to viedlo k dramatickej dezinterpretácii.

Nové technológie, ktoré vďaka smartfónom a internetu nosíme stále vo vrecku, nám prinášajú veľa úľavy v každodennom živote. Informáciám, ktoré môžeme týmto spôsobom získať, by sme však nemali slepo dôverovať, ako ukazuje minulotýždňový incident na letisku vo Frankfurte nad Mohanom.

FOTO Divoké počasie vydesilo cestujúcich pri lete z Milána: Takto krúpy poničili obrovské lietadlo!

Správy podozrivých boli preložené cez mobilný telefón

Niekoľko cestujúcich podozrievalo štyroch Indov na palube lietadla Lufthansy do Cancúnu, ktorí ešte krátko pred štartom písali správy. Podozrivé texty na mobilné telefóny nakoniec odfotili a preložili iní cestujúci prostredníctvom prekladateľského programu - podľa polície došlo k „fatálnemu nedorozumeniu“.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Cestujúci sa potom obávali, že štyria muži môžu mať v úmysle spáchať samovražedný útok - väčšina cestujúcich tým bola veľmi zneistená. Špekulácie podnietila aj skutočnosť, že Indovia mali so sebou iba ľahkú príručnú batožinu a sedeli na rôznych miestach v stroji.

Indovia mali so sebou „iba“ sfalšované doklady

Následné pátranie so stopovacími psami bolo neúspešné, jeden zo štyroch podozrivých sa však bránil predbežnému zadržaniu. Pri výsluchu nakoniec vysvitlo, že Indovia chceli s pomocou sfalšovaných dokumentov vstúpiť cez Mexiko do USA. Proti kvartetu bolo začaté správne trestné stíhanie za porušenie zákona o bezpečnosti letectva, zodpovedať musia niesť aj za údajné falšovanie dokumentov. Let do Mexika už nebolo možné ten deň uskutočniť.

Viac o téme: PrekladLietadloAtentátFalošný poplachFalošné dokumentyIndovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu