Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Strašidelné ZÁBERY z bleskových povodní: Ulice sa zmenili na prudké rieky, deväť mŕtvych!

Záplavy v Turecku Zobraziť galériu (2)
Záplavy v Turecku (Zdroj: SITA/IHA via AP)

ANKARA - Pri bleskových záplavách na severe Turecka zomrelo deväť ľudí, najmenej jeden ďalší človek je nezvestný. Informovala o tom dnes agentúra Anadolu s odkazom na turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií AFAD. Záplavy spôsobené silnými dažďami v stredu najviac zasiahli čiernomorskú provinciu Kastamonu a jej rovnomenné správne stredisko.

Intenzívne zrážky v provinciách Kastamonu, Bartin a Sinop majú podľa tureckej meteorologickej služby trvať najmenej do piatku. V televízii a na sociálnych sieťach boli vidieť zábery rozvodnených tokov a zaplavených ulíc, ktorými prúd vody unášal desiatky áut, konáre a trosky budov.

Všetky doteraz potvrdené obete sú z provincie Kastamonu, z toho dvaja ľudia zomreli kvôli zosuvu pôdy. Niektoré dediny v susednej provincii Bartin veľká voda úplne odrezala od sveta, pretože zničila prístupové cesty a mosty. Tamojších obyvateľov tak evakuujú vrtuľníky. Bez dodávok elektriny je asi 10.000 domácností, uviedlo ministerstvo energetiky.

Severné oblasti Turecka postihujú v lete bleskové povodne opakovane, vlani pri nich zomrelo osem ľudí.

Záplavy v Turecku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Okrem následkov povodní Turecko ďalej bojuje aj s lesnými požiarmi, ktoré za posledné dva týždne vypukli kvôli vysokým teplotám a suchu. O život prišlo najmenej osem ľudí. Turecký minister pre lesníctvo Bekir Pakdemirli v stredu na twitteri napísal, že sa po 14 dňoch podarilo dostať pod kontrolu rozsiahly požiar v provincii Mugla. Hasičom tak zostáva skrotiť tri zvyšné ohniská na juhozápade krajiny.

Viac o téme: ZáplavyPovodneKatastrofaTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu