Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zápal srdca po očkovaní proti KORONAVÍRUSU: Postihuje najmä TÚTO skupinu ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vedľajšie účinky, ktoré by mohli byť spojené s očkovaním mRNA vakcínami proti Covid-19, sú starostlivo monitorované. Už je jasné, že dve srdcové choroby sú ich súčasťou. Vedci sa podrobne zaoberajú tým, koho sa to týka a ako často.

Vedci z USA skúmali, ako často sa po očkovaní proti Covid-19 vyskytuje zápal srdcového svalu (myokarditída) alebo zápalu srdcového obalu (perikarditída). Hľadali takéto prípady u ľudí očkovaných proti Covid-19 a použili údaje z elektronických zdravotných spisov zdravotnej poisťovne. Tie pochádzali z celkovo štyridsiatich nemocníc v rôznych štátoch USA.

KORONAVÍRUS Skeptici prehovorili, prečo sa nakoniec dali očkovať: Hneď prvý dôvod hovorí za všetko

Najčastejšie u mužov

Vo svojej analýze vedci zistili, že srdcové problémy, ktoré možno pripísať očkovaniu proti Covid-19, sú najčastejšie u mužov. Celkovo z 2 000 287 ľudí, ktorí dostali najmenej jednu očkovaciu látku mRNA proti Covid-19, vedci identifikovali 20 prípadov myokarditídy a 37 prípadov perikarditídy v priebehu štyroch mesiacov.

Zápal srdca po očkovaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumný tím vedený Georgom Diazom z Providence Regional Medical Center píše v publikácii výsledkov na JAMA, že myokarditída sa častejšie objavuje u mladších ľudí niekoľko dní po druhej dávke. Na druhej strane bola perikarditída pozorovaná u starších osôb po niekoľkých dňoch po druhej dávke.

Tri štvrtiny prípadov myokarditídy u mužov

Z 20 pacientov so zápalom myokardu bolo 15 mužov a priemerný vek tejto skupiny pacientov bol približne 36 rokov. Podľa informácií jedenásť dostalo vakcínu od spoločnosti Moderna a deväť od spoločnosti Biontech. U štyroch ľudí sa komplikácia začala len niekoľko dní po prvej očkovacej dávke, u 16 po druhej. V priemere sa komplikácia vyskytla 3,5 dňa po očkovaní.

Dvaja z pacientov dokonca dostali druhú dávku vakcíny po nástupe myokarditídy. Obaja boli ušetrení od ďalších komplikácií. 19 ľudí bolo hospitalizovaných na ošetrenie. Všetci sa zotavili z týchto vedľajších účinkov očkovania v priebehu niekoľkých dní a mohli byť prepustení. K žiadnym úmrtiam nedošlo.

KORONAVÍRUS Odborníci upozorňujú! EMA by mala zaradiť imunitnú trombocytopéniu medzi vedľajšie účinky

Zápal srdca po očkovaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedošlo k úmrtiam

Z 37 ľudí s perikardiálnym zápalom, ktorý bol časovo spojený s očkovaním proti Covid-19, 23 dostalo očkovaciu látku od spoločnosti Biontech a 12 od Moderny. Komplikácia sa vyskytla u 15 osôb po prvej dávke a u 22 osôb po druhej dávke, v priemere 20 dní po imunizácii. 27 z týchto postihnutých boli muži. Vedci zistili priemerný vek 57 rokov. 13 pacientov bolo kvôli komplikácii krátkodobo hospitalizovaných, nikto z nich nebol prijatý na jednotku intenzívnej starostlivosti. Sedem pacientov s perikarditídou dostalo dokonca druhé očkovanie. Ani v tejto skupine pacientov nedošlo k žiadnym úmrtiam.

Stručne povedané, vedci zistili, že myokarditída a perikarditída sú dve formy komplikácií očkovania, ktoré sú veľmi zriedkavé a zvyčajne neškodné. 

Viac o téme: SrdceOčkovanieZápalVedľajšie účinkyMRNAMyokarditídaPerikaritída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu