Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na ostrove Jáva sa prebudil stratovulkán Merapi: Vychrlil dym a popol

Na Jáve sa prebudil stratovulkán
Na Jáve sa prebudil stratovulkán (Zdroj: SITA/AP Photo/Slamet Riyadi)

JAKARTA - Stratovulkán Merapi na indonézskom riedko osídlenom ostrove Jáva v nedeľu vybuchol, pričom vysoko do ovzdušia vychrlil dym a popol. Prírodný živel zároveň zoslal po svahoch sopky prúdy lávy a plynov. Vulkanickú činnosť táto sopka prejavovala aj v pondelok, informovala agentúra AP.

Zvuk burácania bol v nedeľu počuť na vzdialenosť niekoľkých kilometrov. Úrady bezprostredne nehlásili žiadne obete, informovala spravodajská stanica al-Džazíra. Predmetný vrch vykazoval v uplynulých týždňoch zvýšenú vulkanickú aktivitu. Jeho lávová kupola rýchlo rástla, v nedeľu sa čiastočne zrútila a zoslala skaly a popol prúdiaci po juhozápadnom boku sopky. Popol z erupcie pokryl niekoľko dedín a neďalekých miest, potvrdili miestne úrady.

Vulkanickú činnosť prejavovala Merapi aj v pondelok, pričom po jej svahoch sa rútili obnovené prúdy lávy a popola. Pyroklastické prúdy - lavíny hornín, popola a sopečného plynu - praskli z aktívne rastúcej lávovej kupoly hory vo vnútri krátera, spresňuje AP. Obyvatelia žijúci na úrodných svahoch hory Merapi dostali odporúčania, aby zostali vo vzdialenosti minimálne päť kilometrov od krátera a pozorne sledovali správy o situácii týkajúcej sa lávy.

Merapi je najaktívnejším z vyše 120 aktívnych vulkánov  v Indonézii a v uplynulých rokoch sa prejavila jeho sopečná činnosť. Pri poslednej veľkej erupcii tejto sopky v roku 2010 zahynulo približne 350 ľudí. Tento vulkán s nadmorskou výškou 2968 metrov sa nachádza neďaleko mesta Jogjakarta, kde žije niekoľko stotisíc obyvateľov. Mesto je zároveň centrom jávskej kultúry a sídlom kráľovských dynastií, ktorých pôvod má niekoľko storočí. Indonéziu často postihujú zemetrasenia, výbuchy sopiek a vlny cunami. Toto súostrovie s populáciou 270 miliónov ľudí leží na tichomorskom "ohnivom kruhu" - podkovovitej skupine seizmických zlomových línií v oceáne.

Viac o téme: DymSopkaPopolJávaMerapi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu