Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Maďarsku zverejnili vykonávacie predpisy zákona na ochranu proti pedofílii

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/John Thys, Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - V maďarskom štátnom vestníku zverejnili vykonávacie predpisy zákona o ochrane pred pedofíliou, informoval v piatok spravodajský server 444.hu s odvolaním sa na Vládne komunikačné centrum (KTK).

Server, ktorý je kritický voči vláde premiéra Viktora Orbána, podotkol, že kabinet sa snaží prezentovať navonok tento zákon ako právnu normu na ochranu detí proti pedofílii a tvrdí, že nie je homofóbny. Vykonávacie predpisy sú však už priamejšie, zakazujú totiž vystavovať vo výkladoch obchodov produkty, ktoré "vyjadrujú homosexualitu".

Vykonávacie predpisy okrem iného tiež zakazujú propagovať tovar, ktorý znázorňuje "odchýlky od pohlavia, s ktorým sa daný človek narodil", ale aj "svojvoľné znázorňovanie sexu". Podľa servera ide o ťažko zrozumiteľné formulácie predpisov, ktoré ďalej nariaďujú, že o sexuálnej kultúre, sexualite, sexuálnej orientácii a sexuálnom vývoji budú môcť na školách prednášať iba štátom schválené organizácie, pričom tieto prednášky nemôžu smerovať k propagácii odchýlky od identity pohlavia pri narodení, zmeny pohlavia či homosexuality.

Maďarská vláda vyvolala vlnu pobúrenia, keď v polovici júna schválila zákon, ktorý podľa kritikov diskriminuje sexuálne menšiny. Európska komisia, ktorá predmetný zákon považuje za homofóbny a diskriminačný voči komunite LGBTQI+, spustila voči Maďarsku v tejto záležitosti právne konanie.

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament jednomyseľne schválil 15. júna, bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz tzv. propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia do 18 rokov nesmú byť v školách, vo filmoch či v reklame vystavovaní "pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnucej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu".

Viac o téme: ZákonHomosexualitaMaďarsko. pedofília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu