Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Demonštranti pália v Ammáne dánske zástavy

Protesty proti Dánsku vyvolalo v moslimskom svete nedávne opätovné zverejnenie karikatúry proroka Mohameda.
Protesty proti Dánsku vyvolalo v moslimskom svete nedávne opätovné zverejnenie karikatúry proroka Mohameda. (Zdroj: SITA)

AMMÁN - Jordánski demonštranti pálili v pondelok na protest proti opakovanému zverejneniu karikatúr proroka Mohameda pred dánskym veľvyslanectvom dánske zástavy.

Okolo 300 protestujúcich nieslo národné vlajky a transparenty Frontu islamskej akcie (IAF), hlavnej politickej strany v krajine, a žiadalo vykázanie dánskeho veľvyslanca ako aj bojkot dánskych produktov.

Protesty proti Dánsku vyvolalo v moslimskom svete nedávne opätovné zverejnenie karikatúry proroka Mohameda sedemnástimi dánskymi novinami. Prorokova hlava má na nej namiesto turbana bombu s rozbuškou. Krajiny reagovali rôzne.

Pakistan napríklad v nedeľu nariadil všetkým poskytovateľom internetových služieb, aby zablokovali webovú stránku YouTube, pretože obsahuje "rúhavý" obsah a materiál, ktorý napáda islam. Podľa pakistanských predstaviteľov sú príčinou karikatúry proroka Mohameda, ktoré stránka obsahuje.

Dánske noviny opakovaným zverejnením chceli prejaviť svoju oddanosť slobode prejavu deň potom, ako polícia na západe krajiny zatkla troch ľudí a obvinila ich z prípravy vraždy autora karikatúry Kurta Westergaarda. Noviny vyzvali médiá, aby sa postavili proti fanatizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu