Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európska únia vyzvala na trvalé prímerie v Afganistane

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/Aris Oikonomou, Pool via AP)

BRUSEL - Európska únia vo štvrtok odsúdila najnovšie útoky militantného hnutia Taliban v Afganistane a vyzvala na "neodkladné, komplexné a trvalé prímerie". Informovala o tom agentúra AFP.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič vo vyhlásení obvinili Taliban z porušenia svojho prísľubu, že sa bude snažiť dosiahnuť mier. "Toto nezmyselné násilie spôsobuje občanom Afganistanu obrovské utrpenie a zvyšuje počet vnútorne vysídlených osôb snažiacich sa nájsť bezpečie a prístrešie," uviedli obaja predstavitelia EÚ. Ofenzíva Talibanu je podľa nich "v priamom protiklade k ním deklarovanému záväzku urovnania konfliktu prostredníctvom rokovaní a k mierovému procesu z Dauhy".

V stanovisku sa ďalej uvádza, že porušovanie zásad medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv v krajine naďalej trvá, a to najmä v oblastiach kontrolovaných Talibanom. Ide najmä o svojvoľné a mimosúdne zabíjanie civilistov, verejné bičovanie žien a ničenie infraštruktúry. "Niektoré z týchto činov by mohli byť vojnovými zločinmi a budú musieť byť vyšetrené. Bojovníci alebo velitelia Talibanu, ktorí ich spáchali, musia byť vzatí na zodpovednosť," píše sa vo vyhlásení.

Borrell a Lenarčič pripomenuli najmä tri nedávne útoky v Afganistane: útok na kanceláriu Organizácie Spojených národov v meste Herát, ofenzívu v meste Laškargáh, pri ktorej zahynulo 40 civilistov, a útok na rezidenciu afganského ministra obrany v hlavnom meste Kábul. Taliban vedie už tri mesiace totálnu ofenzívu proti afganským silám, ktorú mu uľahčuje sťahovanie jednotiek medzinárodnej koalície z krajiny. V rámci svojej operácie sa Taliban zmocnil rozsiahlych vidieckych oblastí a v súčasnosti útočí na vládne sily vo viacerých veľkých mestách.

Viac o téme: VýzvaPrímerieAfganistanEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu