Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česko zasiahlo zemetrasenie: Magnitúda 2,9! Vyskytlo sa na inom mieste než obvykle

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

CHEB - V okolí Chebu sa dnes ráno opäť otriasla krajina. Otras mal magnitúdu 2,9 a bol za posledné mesiace najsilnejším otrasom v oblasti, kde sa drobná zemetrasenie objavujú pravidelne. Posledný silnejší otrasy sa na Chebsku objavili v apríli, povedala dnes ČTK Jana Doubravová z Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR.

Otras sa odohral tesne po 6.00 h stredoeurópskeho letného času. Upozornili naň i mobilné aplikácie Seislok, ktorú pre informovanie o zemetraseniach vytvoril Geofyzikálny ústav. "Sila otrasu bola asi 2,9 stupňa, takže sa takmer zhoduje s tým, čo ukázala automatická lokalizácia. Otras bol v hĺbke necelých deväť kilometrov. Tentokrát sa ale vyskytol južnejšie, než býva v okolí Chebu obvyklé, epicentrum bolo niekde v okolí Mlhostova," opísala Doubravová.

Kým v okolí Chebu sa objavujú prevažne takzvané zemetrasné roje, pri ktorých sa napätie v podzemí uvoľňuje v podobe série menších otrasov, tentoraz išlo o izolovaný otras. Nemal ani následné dozvuky v podobe drobnejšie otrasov, ktoré silný záchvev zvyčajne sprevádzajú.

Ak išlo skutočne o samostatný otras alebo začiatok nasledujúceho so zemetraseného roja, je ale teraz zatiaľ predčasné odhadovať, uviedla Doubravová. Otras zaznamenali aj ľudia v okruhu až desiatok kilometrov v okolí epicentra. Citliví ľudia ho mohli pocítiť aj na Sokolovsku.

V apríli sa v okolí Chebu vyskytol zemetrasný roj, v ktorom sa objavovali otrasy tiež o sile okolo troch stupňov. Pri nich ľudia počujú a cítia zachvenie, ale až na výnimky nevznikajú hmotné škody. Môžu ale napríklad popraskať staré múry alebo omietky.

Najsilnejšie zemetrasenie v posledných niekoľkých desiatkach rokov zasiahlo Chebsko v roku 1985. Vtedy otrasy dosahovali magnitúdu až 4,6 stupňa. Pri takej sile už praskali steny, padali komíny alebo sa rozbíjali riadu. Otrasy vtedy bolo cítiť intenzívne aj desiatky kilometrov ďaleko.

Viac o téme: ČeskoZemetrasenie Cheb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu