Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Aljašku zasiahlo obrovské zemetrasenie: Úrady vydali výstrahu pred cunami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Zemetrasenie s magnitúdou 8,2 zasiahlo v noci na štvrtok Aljašský poloostrov. Geologická služba Spojených štátov (USGS) v tejto súvislosti vydala varovanie pred vlnami cunami, informovala agentúra AFP.

Zemetrasenie zasiahlo oblasť 91 kilometrov juhovýchodne od dediny Perryville v južnej časti Aljašky. Varovanie pred cunami bolo vydané pre južnú Aljašku a Aljašský polostrov. Išlo o plytké zemetrasenie. Jeho hypocentrum bolo v hĺbke 47 kilometrov, uvádza webový portál volcanodiscovery.com.

Zemetrasenie napriek obavám nevyvolalo nebezpečne vysoké vlny cunami

USGS okamžite po zemetrasení vydala na nasledujúce tri hodiny varovanie pred vlnami cunami pre južnú Aljašku a Aljašský poloostrov, avšak po tom, čo nameraná výška vĺn nepredstavovala významné riziko, stupeň varovania znížili.

"Je to najväčšie zemetrasenie v regióne Aljašky od roku 1965," povedal pre organizáciu Alaska Public Media seizmológ Michael West z miestneho strediska pre monitorovanie zemetrasení. Varovné sirény sa rozozvučali na ostrove Kodiak nachádzajúcom sa pri aljašskom pobreží, kde žije zhruba 6000 ľudí. Ako uviedla spravodajkyňa lokálnej rozhlasovej stanice KMXT, na ostrove zaznamenali menšie vlny; tamojší predstavitelia však zrušili nariadenia na evakuáciu obyvateľov a hlásené neboli nijaké škody.

Aljaška je súčasťou seizmicky aktívneho Ohnivého kruhu. USA zasiahlo v marci 1964 zemetrasenie s magnitúdou 9,2. Išlo o doposiaľ najväčšie zemetrasenie, aké v Severnej Amerike zaznamenali. Zemetrasenie zničilo mesto Anchorage a vyvolalo vlnu cunami, ktorá zasiahla Aljašský záliv, západné pobrežie USA a Havaj. Zemetrasenie a následné cunami si vyžiadali 250 obetí.

Viac o téme: CunamiZemetrasenie Aljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu