Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rokovania s Ruskom boli profesionálne a vecné, tvrdí rezort diplomacie USA

Rokovanie diplomatických delegácií USA a Ruska v Ženeve
Rokovanie diplomatických delegácií USA a Ruska v Ženeve (Zdroj: SITA/US Mission Geneva via AP)

ŽENEVA - Stredajšie rokovania diplomatických delegácií Ruska a Spojených štátov v Ženeve sa sústredili na obmedzenie zbrojenia a boli profesionálne a vecné, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sme naďalej odhodlaní, aj v časoch napätia, zabezpečiť predvídateľnosť a znížiť riziko ozbrojeného konfliktu a jadrovej vojny," uvádza sa vo vyhlásení hovorcu amerického rezortu diplomacie Neda Pricea. Obe strany sa plánujú opäť stretnúť v septembri, dovtedy budú komunikovať neformálne s cieľom určiť témy rokovaní, dodal Price. Americkí predstavitelia budú o záveroch stretnutia informovať svojich spojencov v Severoatlantickej aliancii (NATO) vo štvrtok v Bruseli.

Ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že rozhovory boli zamerané na "udržanie strategickej stability, vyhliadky na obmedzenie zbrojenia a opatrenia na zníženie rizika". Rezort dodal, že obe strany sa zaoberali aj "ďalším rozvojom spolupráce". Na obnovení rozhovorov, ktorých cieľom je znížiť riziko jadrovej vojny, sa v júni počas summitu dohodli prezidenti oboch krajín - Vladimir Putin a Joe Biden. Americkú delegáciu viedla prvá námestníčka ministra zahraničných vecí USA Wendy Shermanová. Moskvu zastupoval námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Ruský predstaviteľ v utorok pre domáce médiá uviedol, že stredajšie rokovania Moskve umožnia "pochopiť, ako seriózne pristupujú americkí kolegovia k týmto rozhovorom z hľadiska nadviazania koncentrovaného a energického dialógu v oblasti strategickej stability". Podľa agentúry TASS však Riabkov neočakával od stretnutia konkrétne závery: "Nepredpokladám, že po tomto stretnutí pôjdeme každý svojou cestou, ale zároveň latku nenastavujem príliš vysoko." Tieto diplomatické snahy prichádzajú v čase zvýšeného napätia medzi oboma krajinami. Washington obviňuje Moskvu z vlny kybernetických útokov na americké spoločnosti, čo však Rusko odmieta.

Viac o téme: RokovaniaRuskoUSAŽeneva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu