Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Ženeve sa začalo prvé kolo rokovaní: Ich cieľom je stabilizovanie vzťahov medzi USA a Ruskom

Putin a Biden
Putin a Biden (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

ŽENEVA - Diplomatické delegácie Ruska a Spojených štátov začali v stredu ráno v Ženeve prvé kolo rokovaní o strategickej stabilite. Informovala o tom agentúra AFP. Cieľom stretnutia je stabilizovanie vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom. Rokovania sa odohrávajú za zatvorenými dverami.

Na obnovení rozhovorov, ktorých cieľom je znížiť riziko jadrovej vojny, sa v júni počas summitu dohodli prezidenti oboch krajín - Vladimir Putin a Joe Biden.

Americkú delegáciu vedie prvá námestníčka ministra zahraničných vecí USA Wendy Shermanová. Po jej boku je aj námestníčka ministra pre kontrolu zbraní a medzinárodnú bezpečnosť Bonnie Jenkinsová, ktorej nomináciu na tento post potvrdil minulý týždeň americký Senát. Moskvu zastupuje námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Moskva a Washington pred schôdzkou zmiernili svoje očakávania. Žiadne zásadné výsledky sa podľa AFP neočakávajú. "Týmto dialógom sa snažíme položiť základy budúcej kontroly zbraní a opatrení na zníženie (tohto) rizika," uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

Sergej Riabkov v utorok pre ruské médiá uviedol, že Moskva "chápe, ako seriózne pristupujú americkí kolegovia k týmto rozhovorom z hľadiska nadviazania koncentrovaného a energického dialógu v oblasti strategickej stability". Podľa agentúry TASS ale Riabkov neočakáva od stretnutia konkrétne závery. "Nepredpokladám, že po tomto stretnutí pôjdeme každý svojou cestou, ale zároveň latku nenastavujem príliš vysoko." Podľa agentúry AFP budú rokovania trvať do neskorých večerných hodín.

Viac o téme: RokovaniaDiplomaciaRuskoUSAŽeneva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu