Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česko pomôže afganským spolupracovníkom: Uvažuje sa aj o azyle

Minister obrany Českej republiky Lubomír Metnar
Minister obrany Českej republiky Lubomír Metnar (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

PRAHA - Česko má program poskytnutia pomoci Afgancom, ktorí pomáhali českým vojakom a ktorí zostali vo vlasti po stiahnutí sa koaličných armád. Oznámil to český minister obrany Lubomír Metnar s tým, že návrh nevylučuje ani poskytnutie azylu.

Afgancom, ktorí spolupracovali so zahraničnými jednotkami, hrozí smrteľné nebezpečenstvo zo strany radikálneho hnutia Taliban - rýchlo postupujúceho a ovládajúceho čím ďalej väčšie územia. Iné armády využívali počas svojho pôsobenia v Afganistane stovky až tisíce miestnych spolupracovníkov, v prípade českých jednotiek ide podľa Metnara len o jednotlivcov. "Program je pripravený, vláda sa ním zaoberala s tým, že doladíme pripomienky a formálne záležitosti. Na najbližšom zasadnutí vlády sa k nemu vrátime," avizoval minister obrany v utorok večer v Českej televízii.

Metnar napriek určitej kritike trvá na tom, že na takýto program ešte nie je neskoro: "O situácii som hovoril pred troma týždňami s afganským veľvyslancom v Prahe, dnes s naším veľvyslancom v Kábule. Situáciu vyhodnocujeme veľmi často a za seba hovorím, že nie je neskoro. Spoluprácu si vážime a spolupracovníkom pomôžeme," uviedol. Američania už evidujú približne 20.000 žiadostí od takýchto Afgancov a do konca júla mienia previezť prvú časť z nich na základňu Fort Lee vo Virgínii, kde budú čakať na vybavenie dokumentov. Spojené štáty počítajú s tým, že v rámci svojho programu pomôžu niekoľkým desaťtisícom svojich afganských spolupracovníkov a ich príbuzných.                              

Dlhodobý program premiestňovania svojich spolupracovníkov má tiež Nemecko, postarať sa o svojich afganských spojencov chcú aj Briti a ďalšie krajiny, ktorých jednotky pôsobili v Afganistane. Taliban v ostatnej dobe postupuje a ovláda značnú časť krajiny vrátane dôležitých hraničných priechodov s Pakistanom, Tadžikistanom a Turkménskom. Povstalci sa netaja tým, že chcú pád súčasného režimu na čele s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním. Povstalci zároveň tvrdia, že nebudú postupovať s takou tvrdosťou a zavádzať stredoveké metódy ako pri svojom prvom nástupe k moci v 90. rokoch. Garancie sľubuje Taliban aj bývalým spolupracovníkom koaličných síl, tí im ale napospol neveria.

Viac o téme: PomocČeskoAzylSpolupracovníciAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu