Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Európska únia a USA vyzvali Taliban na ukončenie ofenzívy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Diplomatické misie EÚ, USA a ďalších krajín vyzvali v pondelok afganské militantné hnutie Taliban, aby ukončilo pokračujúcu vojenskú ofenzívu, v rámci ktorej už ovládlo rozsiahle územia Afganistanu. Podľa signatárov tejto výzvy postup Talibanu marí snahy o mierové urovnanie afganského konflitu v čase, keď sa z krajiny sťahujú sily USA a ich spojencov.

"Ofenzíva Talibanu je v priamom protiklade k ním deklarovanému záväzku urovnania konfliktu prostredníctvom rokovaní a k mierovému procesu z Dauhy," uvádza sa v spoločnom vyhlásení diplomatických misií, z ktorého citovala agentúra DPA. Vyhlásenie, ktoré medzi inými podpísala aj delegácia EÚ a zastúpenie NATO v Afganistane, poukazuje na skutočnosť, že počas ofenzívy talibov dochádza k zabíjaniu a útekom civilného obyvateľstva a k ničeniu dôležitej infraštruktúry.

Signatári poukázali aj na "spoľahlivé správy" o tom, že na územiach obsadených Talibanom dochádza k potlačovaniu práv žien a k ochromovaniu činnosti verejných aj súkromných médií. Varovali, že je ohrozený pokrok, ktorý v týchto a mnohých ďalších sférach Afganistan zaznamenal za posledných 20 rokov. Vyhlásenie prišlo v čase, keď sa zástupcovia afganskej vlády a Talibanu cez víkend stretli na novom kole rozhovorov v katarskej Dauhe, čo vyvolalo nádeje na obnovenie dlho viaznucich mierových rokovaní.

Taliban po rokovaniach opätovne deklaroval, že je odhodlaný pokračovať v mierových rokovaniach, i keď svoje vojenské operácie v Afganistane nezastavil. Obe strany sa podľa neho dohodli, že sa počas bojov budú vyhýbať ničeniu verejnej infraštruktúry. Novú, bleskovú ofenzívu vo viacerých oblastiach Afganistanu spustil Taliban po tom, ako Spojenými štátmi vedené zahraničné sily začali z krajiny odsu, ktorý by mal do konca augusta uzavrieť ich tamojšie takmer 20-ročné pôsobenie. Pokračujúce vojenské operácie Talibanu podľa pozorovateľov naznačujú, že militanti napriek deklarovanej ochote k politickému urovnaniu konfliktu vsadili momentálne skôr na jeho vojenské riešenie.a

Viac o téme: USAAfganistanTalibanEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu