Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Únia stiahla svojich pracovníkov z Kosovskej Mitrovice

Pracovníci EÚ pripravovali v meste 2000-člennú policajno-súdnu misiu, s ktorou nesúhlasí srbská vláda a ani srbská menšina
Pracovníci EÚ pripravovali v meste 2000-člennú policajno-súdnu misiu, s ktorou nesúhlasí srbská vláda a ani srbská menšina (Zdroj: Život)

PRIŠTINA - Európska únia dočasne stiahla svoj personál z Kosovskej Mitrovice po násilných protestoch srbskej menšiny, uviedol v sobotu vyslanec EÚ Peter Feith novinárom. Kosovska Mitrovica je národnostne rozdelená na srbskú a albánsku časť, ktoré rozdeľuje rieka Ibar.

V južnej časti žije 80 000 Albáncov a v severnej 20 000 Srbov. Feith, ktorý neuviedol, koľko pracovníkov únia odvolala, zároveň vyjadril nádej, že tieto aktivity skoro obnovia. Pracovníci EÚ pripravovali v meste 2000-člennú policajno-súdnu misiu, s ktorou nesúhlasí srbská vláda a ani srbská menšina. Ešte pred vyhlásením nezávislosti Kosova nastala v Kosovskej Mitrovici explózia pred budovou, v ktorej pôsobil prípravný výbor EÚ.

Vyslanec ruského prezidenta Vladimira Putina v sobotu povedal, že krok Kosova posilní terorizmus. "S Kosovom sa vztýčila zbraň a nikto nevie, kedy a kde zaznie výstrel," povedal Putinov vyslanec pre medzinárodnú spoluprácu proti terorizmu a organizovanému zločinu Anatolij Safonov v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru Interfax. Safonov porovnal súčasný vývoj s Mníchovskou dohodou z roku 1938, na základe ktorej Nemecko zabralo časť vtedajšieho Československa. Povedal tiež, že teraz možno očakávať príchod islamských teroristov do Kosova. "Mnohé krajiny sa domnievajú, že separatizmus a terorizmus sú putami v rovnakom reťazci. Uznaním Kosova dostali tieto sily signál, že môžu vyjsť z podzemia," povedal Safonov.

Putin v piatok označil Kosovo za "strašný precedens", ktorý de facto naruší celý systém medzinárodných vzťahov. Veľvyslanec Ruska pri NATO Dmitrij Rogozin v ten istý deň povedal, že Moskva bude mať právo použiť silu, ak sa NATO a EÚ dostanú do konfliktu s OSN. V Moskve protestovalo v sobotu okolo 1000 ľudí proti nezávislosti Kosova. Demonštráciu zorganizovala komunistická strana. "Rusko vstúpilo do vojny za Kosovo," napísal na titulnej strane srbský denník Press v reakcii na kritiku Západu zo strany Putina a ďalších ruských predstaviteľov.

Bezpečnostné jednotky OSN museli v piatok použiť slzný plyn proti srbským demonštrantom v Kosovskej Mitrovici. Zhruba päťtisícový dav Srbov sa pokúšal prebojovať na druhú stranu mosta, ktorý oddeľuje srbskú a albánsku časť tohto kosovského mesta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu