Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tragédia v Indii: Monzúnový dážď usmrtil najmej 76 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

BOMBAJ - Najmenej 76 ľudí zahynulo pri rozličných tragických udalostiach spojených s najnovšou vlnou monzúnového dažďa bičujúceho územie zväzového štátu Maháraštra na západe Indie. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje miestnej samosprávy.

Silný dážď spôsobuje zosuvy pôdy i záplavy a mohutné nápory vody rúcajú stavebné objekty. "K prudkým lejakom sa v mnohých (pobrežných) častiach štátu pridáva vysoký morský príliv. Navyše, v mnohých okresoch vznikajú povodne aj vylievaním vody z priehrad," uviedla v tlačovom vyhlásení vláda indického federálneho štátu Maháraštra.

Pri lejakoch trvajúcich od štvrtka tohto týždňa sa v Bombaji, hlavnom meste Maháraštry, zrútilo mnoho budov a na celom území tohto administratívneho celku dochádza k zosuvom pôdy. Nápory bahna pochovali už desiatky domov, pričom zostalo 59 ľudí nezvestných, sumarizuje vládne komuniké.

Do postihnutých oblastí boli vyslaní aj príslušníci indického námorníctva a letectva, ktorí sa zapájajú do záchranných a pátracích prác. Monzúnové obdobie trvá v južnej Ázii – vrátane indického subkontinentu – obvykle od júna do septembra. Tieto dažde sú síce dôležité pre miestne poľnohospodárstvo, opakovane však napáchajú aj veľké škody.

Viac o téme: KatastrofaUsmrtenieMonzúnové daždeIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu