Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Počet obetí monzúnov a zosuvov pôdy v Indii stúpol na 115

Indiu potrápili monzúny
Indiu potrápili monzúny (Zdroj: SITA/AP Photo)

BOMBAJ - Počet obetí zosuvov pôdy a zrútených budov v Indii vyvolaných monzúnovými dažďami sa v sobotu zvýšil na 115, pričom desiatky ďalších osôb sú stále nezvestné. Viac ako 150.000 ľudí zo zasiahnutých oblastí evakuovali, oznámili tamojší predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP.

Prívalové dažde, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli západné pobrežie Indie neďaleko finančnej metropoly Bombaj, spôsobili v štáte Goa podľa tamojšieho ministra zdravotníctva najhoršie záplavy za desaťročia a zničili viac ako 1000 domov. Napriek rozsiahlym škodám  v tomto štáte nedošlo k obetiam na životoch.

V západoindickom štáte Maháraštra zachránili zo zaplavených oblastí približne 90.000 ľudí, uviedla tamojšia vláda vo vyhlásení. Zosuvy pôdy v horskej dedine južne od Bombaju spôsobili v priebehu niekoľkých minút zrútenie desiatok domov. Pri tomto nešťastí zahynula približne tretina z doterajších 112 úmrtí spôsobených monzúnovými dažďami v štáte Maháraštra. Indický premiér Naréndra Módí v piatok na Twitteri napísal, že situáciu pozorne monitorujú a postihnutým obyvateľom je poskytovaná pomoc.

Silné lejaky vyvolali povodne i v mnohých regiónoch juhozápadného štátu Karnátaka - zomreli traja ľudia a 9000 osôb museli evakuovať. Hlásených bolo osem prípadov zosuvov pôdy, pričom jeden z nich spôsobil vykoľajenie vlaku.

Monzúnové obdobie trvá v južnej Ázii – vrátane indického subkontinentu – obvykle od júna do septembra. Monzúny sa však v dôsledku klimatickej zmeny stávajú čoraz silnejšími, ako vyplýva zo správy inštitútu pre výskum vplyvu klimatickej zmeny so sídlom v nemeckom Postupime.

Viac o téme: ObeteZosuv pôdyMonzúnyIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu