Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V kauze útoku na washingtonský Kapitol padol ďalší rozsudok

38-ročný Paul Allard Hodgkin z Tampy počas útoku na washingtonský Kapitol 6. januára 2021
38-ročný Paul Allard Hodgkin z Tampy počas útoku na washingtonský Kapitol 6. januára 2021 (Zdroj: TASR/AP (U.S. Capitol Police via AP, File))

WASHINGTON - Muža z Floridy odsúdili v pondelok na osem mesiacov odňatia slobody v súvislosti s útokom na washingtonský Kapitol, ktorý v januári podnikli prívrženci bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Ide o prvý verdikt v tejto kauze v prípade činu, ktorý bol klasifikovaný ako zločin, informovala agentúra AP.

Odsúdený 38-ročný Paul Allard Hodgkins prijal minulý mesiac dohodu o vine a treste a priznal vinu v jednom z bodov obžaloby – z prerušenia schôdze Kongresu –, výmenou za čo prokuratúra stiahla menej závažné obvinenia vrátane nepovoleného vstupu do budovy či výtržníctva. Hodgkins na pojednávaní povedal, že za svoje konanie sa hanbí a ospravedlňuje. Prokuratúra uviedla, že si Hodgkins zaslúži zhovievavosť za to, že sa priznal a takmer okamžite po incidente prevzal zodpovednosť za svoje skutky.

Podľa AP môže rozsudok v tejto veci nastaviť latku v prípade rozsudkov ostatných stoviek obvinených v tejto kauze, ktorí sa rozhodujú, či príjmu dohodu o vine a treste, alebo či pôjdu na súd. AP poznamenala, že v kauze vpádu Trumpových priaznivcov do budovy Kapitolu je súdne stíhaných takmer 500 ľudí.

Prvý rozsudok v tejto kauze padol koncom júna, keď súd odsúdil na podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov, verejnoprospešné práce a pokutu 49-ročnú Anne Morgan Lloydovú, ktorú uznal za vinnú z účasti na nepovolenej demonštrácii.

K útoku na Kapitol došlo 6. januára tohto roka, keď sa demonštranti na Trumpov popud vydali ku Kapitolu, kde zvalili policajné zátarasy okolo areálu, prenikli k budove, na ktorej rozbíjali okná a dvere, a tak sa dostali do kuloárov a sál. Dôsledkom ich násilného konania bolo prerušenie spoločnej schôdze oboch komôr Kongresu, na ktorom mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra 2020. Po tom, ako sa polícii podarilo obnoviť kontrolu nad objektom, sa kongresmani k rokovaniu vrátili a Bidena potvrdili ako víťaza volieb.

Viac o téme: RozsudokKauzaútok USAKapitol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu