Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Demokrati začínajú vyšetrovanie útoku na Kapitol: Vypočujú i policajtov

Útok na Kapitol
Útok na Kapitol (Zdroj: SITA/AP/Jose Luis Magana, Julio Cortez, John Minchillo, TASR/AP)

WASHINGTON - Demokratická strana USA začína v utorok svoje vlastné vyšetrovanie útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára.

Vyšetrovacia komisia sa podľa agentúry AP zamerajú na príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní, ktorých počas tohto útoku fyzicky napadol dav priaznivcov vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Šéf výboru pre kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov Adam Schiff, ktorý je aj členom vyšetrovacej komisie, povedal, že cieľom vyšetrovania je "informovať verejnosť o tom, čo sa v ten deň naozaj stalo".

Predseda vyšetrovacej komisie Bennie Thompson povedal, že vyšetrovanie má preskúmať úlohu prezidenta Trumpa na nepokojoch, účasť pravicových skupín a možné zlyhania v oblasti bezpečnostných opatrení, ktoré stovkám ľudí umožnili vniknúť do priestorov Kapitolu. Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov začiatkom júla schválila vytvorenie osobitnej komisie na vyšetrovanie útoku na sídlo Kongresu zo 6. januára.

Násilný dav Trumpových stúpencov sa 6. januára dokázal dostať cez policajtov a vtrhol do budovy Kapitolu, kde prenasledoval zákonodarcov oboch komôr Kongresu, ktorí práve spoločne definitívne potvrdzovali víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách. Trumpovi priaznivci sa tento proces snažili zastaviť. Mnohí členovia Republikánskej strany výtržnosti zo 6. januára bagatelizujú alebo úplne popierajú, píše AP. Vyšetrovanie Demokratickej strany označujú za politicky motivované.

Trumpovi stúpenci v Kapitole chceli narušiť demokraciu

Podporovatelia bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorí v januári vtrhli do sídla Kongresu Spojených štátov vo Washingtone, mali "jasné plány na narušenie demokracie". Na úvod zasadania výboru Snemovne reprezentantov vyšetrujúcej útok na Kapitol to v utorok povedal demokratický kongresman Bennie Thompson, píše agentúra AFP.

"Vieme, že existujú dôkazy o koordinovanom plánovanom útoku. Vieme, že muži a ženy, ktorí vtrhli do Kapitolu chceli prekaziť pokojné odovzdanie moci v tejto krajine," uviedol predseda vyšetrovacej komisie Thompson. Prisľúbil, že komisia sa bude "riadiť výlučne faktami" a že vyšetrovanie nebude ovplyvnené politikou.

Vypovedať majú v utorok aj štyria policajti vrátane washingtonského policajta Michaela Fanonea, ktorého výtržníci omráčili a zbili. Svedectvo podá i príslušník kapitolskej polície Harry Dunn, ktorý už predtým hovoril o rasistických nadávkach, ktoré jemu i ďalším policajtom adresovali výtržníci - mnohí z nich patriaci k ultranacionalistickým skupinám hlásajúcim nadradenosť belošskej rasy. Pri nepokojoch utrpeli zranenia desiatky policajtov a päť ľudí prišlo o život.

Republikánska členka Snemovne reprezentantov Liz Cheneyová, ktorá je tvrdou kritičkou exprezidenta Trumpa, varovala republikánov pred "zakrývaním" reality útoku. "Američania si zaslúžia kompletné a otvorené svedectvo každej osoby, ktorá vedela o plánovaní a príprave na (útok) 6. januára," vyhlásila. Upozornila na to, že ak Kongres nebude konať zodpovedne a výtržnosti sa nevyšetria, "budeme v nasledujúcich mesiacoch čeliť hrozbe ďalšieho násilia a ďalšiemu 6. januáru každé štyri roky".

Republikán Trump vyšetrovanie Demokratickej strany kritizoval s tým, že nejde o skutočné vyšetrovanie, ale o presadzovanie straníckych záujmov demokratov. Obvinil pritom demokratickú predsedníčku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú, že zlyhala pri zaistení bezpečnosti Kapitolu. Tá však tieto obvinenia dôrazne odmietla.

Viac o téme: Vyšetrovanieútok USAKapitolDemokrati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu