Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Hrozivé VIDEO z Rakúska: Rozbúrená rieka sa valila ulicami mesta, dramatický boj o život!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter/dukatesGB)

SALZBURG - Ulice pokojného rakúskeho mesta Hallein pri Salzburgu sa v dôsledku silných dažďov a búrok zmenili v sobotu na dravú rieku, ktorá so sebou brala všetko, čo jej prišlo do cesty. V jej prúde sa ocitli aj dvaja ľudia, ktorí mali veľké šťastie, že tentokrát boj so živlom vyhrali. Určite by však nechcel nik byť na ich mieste, ani na mieste obyvateľov, ktorí stále odpratávajú dôsledky záplav a rátajú škody.

Najhoršia pohroma v Nemecku za 70 rokov: Hororové FOTO záplav! Mestá vyzerajú ako po cunami

V dôsledku silných popoludňajších zrážok malo v sobotu okolo 20.00 h. dôjsť k tomu, že sa rieka Kothbach vyliala zo svojich brehov a zatopila ulice Halleinu. Ako informoval portál salzburg.orf.at, o chvíľu sa spustil v meste poplach civilnej ochrany. Obyvatelia boli požiadaní, aby sa zdržiavali vo svojich domoch, nevstupovali do podzemných garáží a pivníc a držali sa ďalej od priehrad a riek.

Hrozivé VIDEO z Rakúska:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dvom osobám sa však nepodarilo dostať včas do bezpečia a ako napovedajú dramatické zábery zverejnené na sociálnej sieti Twitter, mali čo robiť, aby sa mi podarilo z valiacej sa rozbahnenej riavy dostať. Na pomoc im pribehol aj tretí muž a spočiatku sa zdalo, že to nebol vôbec dobrý nápad, pretože prúd strhol aj jeho. Ale napokon sa všetkým trom podarilo dostať do bezpečia.

"Vodné masy prišli tak rýchlo, že sme boli v prvej fáze absolútne bezmocní. Hneď na začiatku sme evakuovali reštauráciu na Florianiplatze, kde boli vo vnútri stále ľudia, ktorí by sa nedostali von,“ uviedol veliteľ hasičov v Halleine Josef Tschematschar.

Žiadne obete na životoch

Napriek dramatickým scénam zo starého mesta a rozbúrenej masy vody, ktorá tiekla aj domami, neboli k nedeľnému ránu hlásení žiadni zranení ani nezvestné osoby, potvrdil starosta Alexander Stangassinger (SPÖ). V nedeľu ráno sa začalo aj s upratovacími prácami. Výška škôd na majetku sa ukáže až v najbližších dňoch.

Hrozivé VIDEO z Rakúska:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po povodni sa nemohlo vrátiť do svojich domov alebo bytov 18 obyvateľov. V noci im bolo poskytnuté pohotovostné ubytovanie v budove strednej školy, kde sa o nich staral aj Červený kríž. Poplach civilnej ochrany trval aj v nedeľu. Úrady apelovali na ľudí, aby nechodili do suterénov, pretože sa očakávali ďalšie silné dažde a záplavy.

Viac o téme: PočasieBúrkaPovodeň. Rakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu