Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNE Pohroma v Nemecku: Ničivé záplavy majú už 103 obetí, vyše 1000 ľudí je nezvestných!

Záplavy v Nemecku Zobraziť galériu (8)
Záplavy v Nemecku (Zdroj: SITA/AP Photo/DPA)

BRUSEL - Na prinajmenšom deväť mŕtvych sa vo štvrtok večer zvýšil počet obetí prívalových dažďov a povodní, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli východnú časť Belgicka. Štyri ďalšie osoby sú dosiaľ nezvestné, informovala belgická tlačová agentúra Belga. Dôsledky ničivého živlu v Nemecku sú ešte hrozivejšie. Počet obetí na západe krajiny sa vyšplhal už na 103. Nezvestných je vyše 1000 ľudí.

Najmenej 120 ľudí zahynulo a niekoľko stoviek je nezvestných v súvislosti s prudkými dažďami a následnými povodňami, ktoré postihli v týchto dňoch západnú Európu. Najviac zasiahnutý je západ Nemecka, potom Belgicko, Holandsko, Luxembursko, ale tiež Švajčiarsko a časti Francúzska, informovala agentúra DPA.

Belgická ministerka vnútra Annelies Verlindenová aktivovala  mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, prostredníctvom ktorého môžu pomoc a podporu Belgicku poskytnúť aj ďalšie krajiny EÚ. Pomoc už Belgicku ponúkli Francúzsko, Taliansko i Rakúsko, píše agentúra DPA. Vo východobelgickom meste Liege s takmer 200.000 obyvateľmi bola vo štvrtok popoludní zatvorená hlavná železničná stanica. Obyvatelia mesta okrem toho zažívali výpadky v dodávkach elektriny, plynu i vody.

Záplavy v Belgicku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentin Bianchi)

Ľudia žijúci v blízkosti rieky Mása boli vyzvaní, aby opustili svoje domovy. Záchranári a bezpečnostné zložky sú v dôsledku neutichajících intenzívnych dažďov a povodní v nepretržitom nasadení. Belgický premiér Alexander De Croo v príspevku na Twitteri ubezpečil všetkých zasiahnutých obyvateľov i miestne orgány o plnej podpore zo strany vlády.

V Belgicku neskôr stúpol predbežný počet obetí na najmenej 18, zatiaľ čo 19 osôb je nezvestných. Z koryta sa tam vyliala rieka Vesdre. V obci Pepinster vo valónskej provincii Lutyšsko sa prevrátil malý záchranný čln, ktorý používali hasiči.

Nezvestní sú traja starší ľudia. "Bohužiaľ, rýchlo ich pohltil prúd," uviedol miestny starosta Philippe Godin. "Obávam sa, že sú mŕtvi," dodal. Okrem toho hlásia v krajine ďalších niekoľko nezvestných osôb. V južnej a východnej časti Belgicka zostali zaplavené diaľnice. Prerušená je aj vlaková doprava. Úrady od štvrtkového poludnia uzavreli železničnú stanicu v meste Liege. Podľa miestnych reportérov boli po záplavách v okolí Limbourgu evakuované všetky obce pozdĺž rieky Meuse.

Záplavy postihli okrem Belgicka aj susedné Nemecko, Holandsko, Luxembursko a časť Francúzska. Najhoršie je na tom západná časť Nemecka, kde si záplavy vyžiadali už prinajmenšom 81 obetí na životoch.

Záplavy v Belgicku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentin Bianchi)

Nemecké mesto hlási 1300 nezvestných

V samotnom Porýní-Falcku vzrástol počet obetí katastrofálnych záplav na 50, uviedol dnes podľa agentúry DPA hovorca policajného prezídia v Koblenzi. "Panujú obavy, že ich bude ešte viac," dodal. Ešte vo štvrtok večer úrady v tomto regióne informovali o 28 mŕtvych. Minister vnútra Porýnia-Falcka Roger Lewentz vo štvrtok večer hovoril o tom, že nejasný je osud 40 až 60 ľudí. Okres Ahrweiler dokonca hovoril o 1300 nezvestných ľuďoch.  S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšej samosprávy o tom vo štvrtok večer informovala agentúra DPA.

Hovorkyňa mesta však zdôraznila, že mnohých ľudí sa nepodarilo vypátrať, respektíve dovolať sa im, zrejme aj pre výpadky mobilných sietí. "Dúfame, že sa to objasní," povedala na margo vysokého počtu údajne nezvestných. Podľa slov hovorkyne bolo vo štvrtok večer v okrese do záchranných a ďalších akcií stále nasadených vyše 1000 záchranárov vrátane hasičov, policajtov a vojakov. Všetky školy v okrese budú v piatok zatvorené.

Záplavy v Belgicku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentin Bianchi)

Dramatická je situácia tiež v najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde si veľká voda vyžiadala okolo 30 ľudských životov, aktuálne bilanciu ale úrady ešte nezverejnili. V mestečku Erftstadt juhozápadne od Kolína nad Rýnom sa čiastočne alebo úplne zrútil rad domov. Z mnohých z nich sa podľa miestnych úradov ozýva volanie o pomoc. K zaplaveným stavbám sa ale záchranári teraz dostanú len v člnoch.

Záplavy sužujú aj Holandsko a Francúzsko

Holandské úrady nariadili 10.000 obyvateľom mesta Maastricht a priľahlých dedín, aby vo štvrtok večer opustili svoje domy pozdĺž rieky Maas. Kráľ Viliam Alexander a kráľovná Máxima navštívili mesto Valkenburg ležiace východne od Maastrichtu, kde voda zaplavila domy aj podniky.

V severovýchodnom Francúzsku voda zaplavila polia, domy aj múzeum prvej svetovej vojny v obci Romagne-sous-Montfaucon. Hasiči museli evakuovať ľudí z priľahlých kempov. Rieka Aire v severnom Francúzsku stúpla v niektorých oblastiach na najvyššiu úroveň za uplynulých 30 rokov, informovali noviny L'Est Republicain. Francúzska národná meteorologická služba uviedla, že v oblasti zaznamenali za uplynulé dva dni viac zrážok ako za ostatné dva mesiace.

 Problémy hlási aj Luxembursko. Tamojšia vláda zriadila krízový štáb, ktorý má reagovať na mimoriadne situácie vyvolané silnými dažďami. Predseda vlády Xavier Bettel uviedol, že "niekoľko domov" bolo zaplavených a "už nie sú obývateľné". Známy nemecký klimatológ pakistanského pôvodu Mojib Latif v súvislosti s vlnou záplav vyhlásil, že schopnosť súčasnej spoločnosti prispôsobiť sa výkyvom počasia sa blíži k nule. Historicky boli podľa neho ľudia zvyknutí na relatívne stabilné klimatické podmienky, ale katastrofy sa teraz dejú rýchlosťou, "ktorá sa nikdy predtým nevyskytla", uviedol Latif pre piatkové vydanie denníka Neue Osnabrücker Zeitung.

MIMORIADNE Pohroma v Nemecku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Fabian Strauch/dpa via AP)

Ničivé záplavy v Nemecku si vyžiadali najmenej 103 obetí

Na najmenej 103 stúpol v piatok počet obetí ničivých záplav v Nemecku. Len v spolkovej krajine Porýnie-Falcko zaznamenali už 60 mŕtvych, uviedla krajinská premiérka Malu Dreyerová na mimoriadnom zasadnutí kabinetu v meste Mainz. 

MIMORIADNE Pohroma v Nemecku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Fabian Strauch/dpa via AP)

V Severnom Porýní-Vestfálsku predtým úrady uvádzali 30 obetí. Na záberoch zo vzduchu bolo vidieť rozsiahle škody, ktoré povodne v oblasti spôsobili. Z okolia Kolína nad Rýnom stále prichádzali volania na tiesňové linky. Najmenej 50 obetí ničivých povodní hlásili zo susednej spolkovej krajiny Porýnie-Falcko. V oblasti Erftstadt-Blessem došlo k rozsiahlym zosuvom pôdy, ktoré zmietli viacero domov a vozidiel. Presný počet nezvestných v oboch najťažšie postihnutých spolkových krajinách doposiaľ nebol bezprostredne známy, pretože situácia bola stále neprehľadná, píše DPA.

Do postihnutých oblastí západného Nemecka odcestujú aj nemecký minister vnútra Horst Seehofer a prezident Frank-Walter Steinmeier. Nemecký rezort obrany vyhlásil v dôsledku ničivých povodní na západe krajiny vojenský poplach v dôsledku katastrofy. Rozhodla o tom ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. V nasadení je viac než 850 vojakov, ich počet sa zvyšuje.

Prezident Steinmeier zároveň v súvislosti s ničivými povodňami vyzval v piatok na "rozhodnejší" boj proti globálnemu otepľovaniu. "Len vtedy budeme môcť zvládnuť extrémne situácie súvisiace s počasím, keď budeme rozhodne bojovať proti klimatickým zmenám," uviedol Steinmeier v Berlíne.

Prezidentka poslala sústrastné telegramy k ničivým záplavám v Nemecku a Belgicku

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poslala sústrastné telegramy belgickému kráľovi Filipovi a federálnemu prezidentovi Nemeckej spolkovej republiky Frankovi-Walterovi Steinmeierovi v súvislosti s ničivými záplavami. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie z kancelárie prezidentky.

"Dovoľte mi v mene občanov Slovenskej republiky, ale aj osobne v mojom vlastnom mene vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť rodinám, blízkym a známym obetí tejto tragickej živelnej pohromy," uviedla v telegramoch. Záchranárom zároveň zaželala veľa energie a občanom postihnutých oblastí čo možno najskorší návrat ku každodennému pokojnému životu.

Českom sa cez víkend opäť preženú búrky, vydali výstrahy pred povodňami

Česko počas piatku a nadchádzajúceho víkendu opäť zasiahnu silné búrky, ktoré môžu spôsobiť rozvodnenie vodných tokov. Informovala o tom spravodajská stanica ČT24. Podľa nových výstrah, ktoré vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), budú búrky v piatok najsilnejšie v oblasti Jeseníkov na severovýchode krajiny. V sobotu a v nedeľu dopoludnia budú intenzívne zrážky vo väčšine Čiech a na juhozápade Moravy.

Úhrny zrážok by však mali byť menšie než pri búrkach z prvej polovice tohto týždňa, pričom aj hladiny riek pravdepodobne dosiahnu len prvý, výnimočné druhý stupeň povodňovej aktivity. V piatok platia výstrahy od 12.00 h do 22.00 h pre Olomoucký a Moravskosliezsky kraj, ako aj pre mesto Králíky v Pardubickom kraji. Naprší približne 30 milimetrov zrážok, podľa výstrahy hrozí vytopenie pivníc či ojedinelé rozvodnenie malých tokov.

MIMORIADNE Pohroma v Nemecku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ZZS Stredočeského kraja)

V sobotu a v nedeľu meteorológovia očakávajú väčší úhrn zrážok, v krátkej dobe má napadnúť až 45 milimetrov. Výstraha bude platiť od 9.00 h v sobotu až do 10.00 h v nedeľu pre väčšinu ČR s výnimkou Karlovarského, Ústeckého, Zlínskeho a juhovýchodnej časti Juhomoravského kraja. Po prívalových dažďoch sa môžu opäť rozvodniť niektoré rieky. Od piatkového popoludnia platí výstraha ČHMÚ pred povodňami na vodných tokoch, ktoré tečú z oblasti Jeseníkov a z pohoria Králický Sněžník. V sobotu a nedeľu bude táto výstraha platiť na väčšine územia Čiech s výnimkou severovýchodu a na západe Moravy.

Vo Verviers neďaleko Lige vyhlásili nočný zákaz vychádzania

Vo Verviers neďaleko Lige vyhlásili nočný zákaz vychádzania z obáv pred rabovaním. Denník Le Soir informoval, že viac než 41.000 domácností vo Valónsku sa v piatok ocitlo bez elektriny. Premiér Alexander De Croo vyhlásil na utorok 20. júla štátny smútok. "Naďalej čakáme na konečnú bilanciu, ale vyzerá to, že toto sú najhoršie záplavy, aké kedy naša krajina zažila," povedal belgický premiér. Holandský premiér Mark Rutte vyhlásil v provincii Limburg stav katastrofy. Úrady však v krajine nezaznamenali žiadne obete na životoch, napísala agentúra AFP.

Viac o téme: ZáplavyPočasieDážďBúrkyNemeckoBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu