Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maroš Šefčovič pre EÚ vybavil dôležitú dohodu s Kyjevom: TOTO sa mu podarilo!

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európska únia a Ukrajina sú od utorka strategickými partnermi v oblasti kritických surovín. Ich spoločným cieľom je dosiahnuť užšiu integráciu hodnotových reťazcov surovín a novej generácie batérií. Memorandum o porozumení, ktoré je základom tohto partnerstva, podpísal podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Popoludní Šefčovič svoju návštevu v Kyjeve ukončí prijatím u ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.    

EÚ za kritické označuje tie suroviny, ktoré majú zásadný hospodársky význam, ale nie je ich možné spoľahlivo ťažiť v rámci Únie a preto sa musia väčšinou dovážať.

Strategické partnerstvo s Ukrajinou sa týka činností v celom hodnotovom reťazci surovín a batérií, čo je v súlade s cieľmi vlaňajšieho Akčného plánu EÚ pre kritické suroviny. Zohrá tiež rozhodujúcu úlohu pri zachovaní globálnej konkurencieschopnosti a rozvoji odolnosti európskeho a ukrajinského priemyslu.

Šefčovič zdôraznil, že Ukrajina je pre Úniu prioritným partnerom. "Nová kapitola spolupráce medzi EÚ a Ukrajinou posilní naše politické väzby a prinesie široké spektrum príležitostí pre európsky a ukrajinský priemysel. Pomôže vytvárať a zachovávať pracovné miesta v oblastiach zameraných na budúcnosť a je bytostne spojená s prebiehajúcimi prechodmi na zelenú a digitálnu ekonomiku," uviedol.

Spresnil, že EÚ chce byť klimaticky neutrálnou a digitálnou spoločnosťou a mnoho kľúčových odvetví, ako sú obnoviteľné zdroje, elektronika, doprava, letectvo či obrana, bude závisieť od spoľahlivých dodávok surovín za konkurenčné náklady.

Podľa jeho slov má Ukrajina dobré predpoklady na to, aby sa stala silným hráčom v oblasti kritických surovín a batérií, a môže dokonca byť lídrom v týchto oblastiach v rámci krajín Východného partnerstva a Energetického spoločenstva, ktoré zahŕňa spoluprácu v energetickej oblasti medzi krajinami EÚ a jej európskymi susedmi, ktoré do Únie nepatria.

Domácou úlohou Ukrajiny bude podľa Šefčoviča zosúladiť svoj regulačný ťažobný rámec s právnym rámcom EÚ a zaviazať sa k najvyšším environmentálnym, sociálnym a administratívnym štandardom. Únia spoluprácu v oblasti dodávok surovín s Ukrajinou začne podporou modernizácie potrebných technológií a podporí aj obehové hospodárstvo a nové príležitostí pre podniky v hodnotovom reťazci batérií na oboch stranách.

Šefčovič, ktorý má v eurokomisii na starosti Európsku alianciu pre batérie, privítal, že sa novým členom aliancie stalo aj ukrajinské ministerstvo ekológie, rovnako ako aj členom Európskej aliancie pre strategické suroviny. Dodal, že EÚ pomôže Ukrajine financovaním spoločných projektov prostredníctvom programu Horizont Európa a podporí aj väčšie zapojenie Európskej investičnej banky a Európskej banky pre obnovu a rozvoj pre rozvoj  projektov na Ukrajine.

Viac o téme: BatérieSurovinyMaroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu