Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Eurokomisia vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím poľského ústavného súdu

Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/Aris Oikonomou)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vyjadrila v piatok hlboké znepokojenie nad rozhodnutím poľského ústavného súdu, v ktorom sa uvádza, že predbežné opatrenia nariadené Súdnym dvorom EÚ v oblasti fungovania súdnictva nie sú v súlade s poľskou ústavou.

Poľský ústavný súd predbežné opatrenia Súdneho dvora EÚ voči aplikácii časti poľskej súdnej reformy odmietol v stredu (14. 7.). "Toto rozhodnutie opäť potvrdzuje naše obavy o stav právneho štátu v Poľsku," uvádza sa v oficiálnej reakcii EK, ktorú sprístupnili médiám.

Komisia pripomenula, že v tejto veci vždy zaujímala jednoznačné stanovisko a opätovne potvrdzuje nasledujúce: právo EÚ má prednosť pred vnútroštátnym právom a všetky rozhodnutia Súdneho dvora EÚ vrátane uznesení o nariadení predbežných opatrení sú záväzné pre všetky orgány členských štátov a vnútroštátne súdy. Podľa stanoviska EK musia byť práva občanov a podnikov EÚ chránené vo všetkých členských štátoch rovnako.

Európska komisia preto očakáva, že Poľsko zabezpečí úplné a správne vykonávanie všetkých rozhodnutí Súdneho dvora EÚ. To zahŕňa aj štvrtkové rozhodnutie súdnej inštancie z Luxemburgu začať voči Poľsku predbežné právne konanie s cieľom okamžite pozastaviť uplatňovanie určitých ustanovení zákona z decembra 2019 o súdnictve vrátane fungovania disciplinárnej komory Najvyššieho súdu. Eurokomisia v závere odkazu upozornila, že nebude váhať využiť svoje právomoci vyplývajúce zo zmlúv o fungovaní EÚ, aby zabezpečila jednotné uplatňovanie práva Únie a jeho integritu.

Viac o téme: RozhodnutieEurópska komisiaPoľský ústavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu