Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ a Británia musia podľa Šefčoviča riešiť problémy týkajúce sa Severného Írska

Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (2)
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BRUSEL - EÚ a Spojené kráľovstvo musia riešiť problémy, ktoré nastolili zainteresované strany zo Severného Írska. Po rokovaniach s britským vyjednávačom pre brexit Davidom Frostom v Bruseli to v piatok uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Išlo už o piate takéto stretnutie od 13. októbra, keď Európska komisia predložila Londýnu balíku riešení s cieľom uľahčiť implementáciu dohody o brexite a posilniť stabilitu a predvídateľnosť pre ľudí a podniky v Severnom Írsku. Slovenský komisár zdôraznil, že je v rámci rokovaní medzi EÚ a Britániou potrebné prejsť na režim orientovaný na výsledky a riešiť problémy, ktoré nastolili zainteresované strany zo Severného Írska. To podľa jeho slov platí najmä pre nepretržité dlhodobé dodávky liekov z Veľkej Británie do Severného Írska.

EÚ a Británia musia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Privítal pokrok, ktorý bol v tejto veci dosiahnutý v priebehu týždňa a dodal, že treba ukázať dostatok politickej vôle a doriešiť túto zásadnú otázku. V oblasti ciel podľa neho došlo k počiatočnému užitočnému zapojeniu na technickej úrovni a vyzval na pokračovanie diskusií, ktorých cieľom je výrazne obmedziť a zjednodušiť colný režim, nie ho odstrániť.

"Zároveň vyzývame vládu Spojeného kráľovstva, aby v oblasti sanitárnych a fytosanitárnych kontrol urobila jasný ústretový krok a aby oplatila veľké gesto, ktoré urobila EÚ. Riešenie navrhované Úniou by viedlo k veľmi výraznému zjednodušeniu certifikácie a zníženiu kontrol, keď kontroly pôvodu a fyzické kontroly by sa znížili približne o 80 percent v porovnaní s kontrolami, ktoré sa v súčasnosti vyžadujú," uviedol Šefčovič. Obaja vyjednávači sa podľa jeho slov opätovne stretnú na ďalšom kole rokovaní, ktoré sa uskutoční už na budúci týždeň v Londýne.

Viac o téme: BritániaMaroš ŠefčovičEurópska úniaSeverné Írsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu