Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vojenská misia USA v Afganistane sa skončí 31. augusta: Trvala takmer 20 rokov

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Vojenská misia Spojených štátov v Afganistane sa skončí 31. augusta, takmer 20 rokov po tom, čo sa začala, oznámil vo štvrtok v Bielom dome americký prezident Joe Biden. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Biden dodal, že americká armáda "dosiahla" v Afganistane svoje ciele – potlačiť teroristickú sieť al-Káida a zabrániť ďalším útokom na Spojené štáty. "Do Afganistanu sme nešli budovať štát," povedal prezident v prejave. Zdôraznil však, že USA budú "ďalej podporovať" afganský ľud.

Prihovoril sa aj afganským tlmočníkom, ktorí pracovali pre americkú armádu: "V Spojených štátoch máte svoj domov." Šéf Bieleho domu tiež vyhlásil, že prevzatie moci militantným hnutím Taliban v Afganistane "nie je" neodvratné."Afganskí lídri sa musia spojiť a smerovať krajinu do budúcnosti," doplnil. Prihovoril sa aj afganským tlmočníkom, ktorí pracovali pre americkú armádu: "V Spojených štátoch máte svoj domov."

Biden k sťahovaniu vojakov povedal aj to, že "rýchlosť je bezpečie". Šéf Bieleho domu obhajoval svoje rozhodnutie ukončiť americké vojenské operácie dokonca aj v období, keď militantné hnutie Taliban rýchlo postupuje a dobýja rozsiahle územia krajiny. Biden totiž dospel k rozhodnutiu, že operácie treba ukončiť, lebo je to "nevyhrateľná vojna" a "nemá vojenské riešenie".

"Koľko ešte, koľko ešte tisícov amerických dcér a synov ste ochotní riskovať?" položil Biden otázku ľuďom, čo volajú po tom, aby sa vojenská operácia v krajine predĺžila. "Nepošlem ďalšiu generáciu Američanov do vojny v Afganistane, keď ani nie je rozumné očakávanie, že sa tým dosiahne odlišný výsledok," dodal. "Misia bola splnená v tom, že sme dostali Usámu bin Ládina a terorizmus sa z tejto časti sveta nešíri," vysvetlil Biden.

Podľa svojich slov nedôveruje Talibanu, ale dôveruje schopnostiam afganskej armády brániť vládu. Aj keď podľa neho je "vysoko nepravdepodobné", že Afganistan bude po stiahnutí amerických vojakov riadiť jedna vláda, predsa len vyzval afganskú vládu, aby dosiahla dohodu s Talibanom. Ako dodal, prevzatie moci Talibanom v Afganistane "nie je neodvratné".

Viac o téme: KoniecVojenská misiaUSAAfganistanJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu