Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Afganskí vojaci bojujú s Talibanom o kľúčový hraničný priechod: Pri zrážkach bol zabitý aj fotoreportér

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KANDAHÁR - Afganské jednotky bojovali v piatok proti militantom z hnutia Taliban s cieľom opätovne obsadiť kľúčový hraničný priechod Spin Boldak na hraniciach s Pakistanom, uviedla miesta polícia. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa polície z mesta Kandahár bojovali afganské sily s talibmi, ktorí v uvedenej oblasti našli útočisko v domoch civilistov. Miestni obyvatelia uviedli, že išlo o ťažké boje. Hraničný priechod obsadil Taliban tento týždeň v rámci rozsiahlej ofenzívy, ktorú vzbúrenci začali v máji. V tom čase Spojené štáty odštartovali záverečnú fázu sťahovania svojich vojakov z Afganistanu, pripomína AP.

Spin Boldak umožňuje priamy prístup do pakistanskej provincie Balúčistán (Belúdžistán), ktorá je už niekoľko desaťročí sídlom vysokopostavených predstaviteľov Talibanu. V provincii je tiež bližšie neurčený počet bojovníkov v zálohe, ktorí pravidelne vstupujú na územie Afganistanu, aby posilnili rady militantov hnutia.

Pri zrážkach bol zabitý fotoreportér agentúry Reuters

Fotoreportér tlačovej agentúry Reuters Dániš Siddíkí bol v piatok zabitý, keď pokrýval boje medzi afganskými bezpečnostnými zložkami a militantmi z hnutia Taliban v oblasti neďaleko hraníc s Pakistanom. Informovala o tom samotná agentúra s odvolaním sa na nemenovaného veliteľa afganskej armády. Afganské jednotky bojovali v piatok proti talibom s cieľom opätovne obsadiť kľúčový hraničný priechod Spin Boldak. Siddíkí a jeden vyšší afganský dôstojník boli zabití pri streľbe, podľa armády pri krížovej paľbe Talibanu, spresnil uvedený veliteľ.

Siddíkí z juhoafganskej provincie Kandahár tento týždeň reportoval o bojoch medzi afganskými jednotkami a bojovníkmi Talibanu. "Naliehavo zisťujeme ďalšie informácie, spolupracujeme s úradmi v regióne,“ uviedol vo vyhlásení prezident agentúry Reuters Michael Friedenberg a šéfredaktorka Alessandra Galloniová.

Siddíkí v piatok agentúre povedal, že sa zotavoval po tom, čo bol počas pokrývania udalostí zranený črepinou do ramena. V čase, keď Taliban znova zaútočil, sa tento indický fotoreportér rozprával s miestnymi obchodníkmi, tvrdí zdroj. Agentúra Reuters nedokázala nezávisle overiť podrobnosti o obnovených bojoch, ktoré popísal zmienený afganský vojenský predstaviteľ. Siddíkí bol súčasťou fotografického tímu agentúry Reuters, ktorý v roku 2018 získal Pulitzerovu cenu za zdokumentovanie utečeneckej krízy Rohingov.

Viac o téme: HranicePriechodAfganistanTalibanSpin Boldak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu