Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Silné búrky dorazili do susedného Česka: Spadnutý strom zabil dve osoby, deti utrpeli zranenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Pri obci Čížová v okrese Písek spadol strom na osobné auto a zabil dvoch ľudí. Podľa prvotných informácií nehodu neprežili muž a žena, ktorí sedeli na predných sedadlách. V aute údajne cestovali aj dve deti, ktoré utrpeli zranenia. Informáciu potvrdila hovorkyňa juhočeskej polície Štěpánka Schwarzová.

Silná búrka v okolí obce Čížová podľa nej spôsobila pád niekoľkých stromov. "Bohužial jeden z nich zasiahol aj automobil," uviedla hovorkyňa. Dodala, že búrka komplikuje dopravu na viacerých juhočeských cestách. Napríklad v centre Českých Budejovíc hasiči odstraňujú popadané konáre. 

Česká polícia vyvrátila špekulácie, že zosnulé dospelé osoby sú rodičmi zranených maloletých detí. Vyšetrovanie im komplikuje nepriaznivé počasie.

Polícii sa podarilo na mieste nehody zistiť podrobnosti tragickej udalosti. "Na mieste sme zistili, že muž a žena, ktorí pri nehode prišli o život, zastavili a ponúkli pomoc deťom, ktoré sa aj s rodičmi schovávali pred búrkou. Deti nastúpili, rodičia zostali vonku a za pár minút spadol na auto strom," uvádza polícia na Twitteri.

Búrky sa prehnali aj cez Plzeňský kraj 

Silná búrka s lejakom sa prehnala aj cez Plzeňský kraj. Za hodinu napršalo vyše 20 milimetrov vody. Hasiči zasahovali pri desiatkach prípadov, najčastejšie čerpali vodu a odstraňovali vyvrátené alebo popadané stromy.

Silný vietor vyvrátil stromy, v dôsledku búrky nejazdia na dvoch železničných tratiach vlaky. "Evidujeme mimoriadnu udalosť na úseku Ždírec pri Plzni – Nepomuk, kde je spadnutý strom v koľajisku, a medzi Klatovami a Švihovom, kde je zaplavená trať po búrke," uviedla Nela Friebová zo Správy železníc.

Výstrahy platia pre viaceré kraje 

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok pre viaceré kraje najvyšší stupeň varovania pred extrémne silnými búrkami s prívalovými zrážkami a veľkými krúpami. Červený stupeň výstrahy sa týka Vysočiny, Pardubického kraja a častí Juhočeského a Královohradeckého kraja od 15.00 h do polnoci.

Hasiči majú plné ruky práce

Len od 15:00 do 20:00 mali hasiči v Česku výjazd k takmer 320 zásahom súvisiacim s búrkami. Polovicu z nich evidovali medzi 19:00 a 20:00, uviedol na Twitteri Hasičský záchranný zbor ČR. Najviac počasie zamestnalo hasičov v Plzeňskom, Juhočeskom a Stredočeskom kraji.

Problémy sú aj na železnici. Kvôli popadaným stromom či ulomeným konárom je obmedzená doprava na trati medzi Prahou a Karlštejnom. Vlaky nepremávajú ani medzi Sázavou a Ledečkem v stredných Čechách, Českými Budejovicami a Hlbokou nad Vltavou. 

Viac o téme: PočasieObeteČeskoBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu