Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Pátracie tímy objavili lietadlo, ktoré zmizlo z radarov: Haváriu neprežil nikto

Na obrázku je lietadlo s rovnakým označením #RA-26085, aké má zmiznutý stroj. Zobraziť galériu (3)
Na obrázku je lietadlo s rovnakým označením #RA-26085, aké má zmiznutý stroj. (Zdroj: SITA (AP Photo/Marina Lystseva))

MOSKVA - Lietadlo Antonov An-26 s minimálne 28 osobami na palube zmizlo v utorok z radarov na polostrove Kamčatka na ruskom Ďalekom východe. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správy ruských médií.

Ruské úrady hľadajú lietadlo An-26 s bezmála 30 ľuďmi na palube, s ktorým dnes stratili na Kamčatke spojenie. Médiá špekulujú, že sa mohlo zrútiť do Ochotského mora. Lietadlo mierilo z regionálnej metropoly Petropavlovsk-Kamčatskij do mesta Palana na severe kamčatského polostrova. Záchranári pátrajú nad morom, ale aj v okolí cieľového letiska, kde bola nízka oblačnosť. Hľadanie môže skomplikovať tma - Kamčatka má desaťhodinový časový náskok oproti strednej Európe.

Na palube lietadla Kamčatskej leteckej spoločnosti cestovalo 28 ľudí, z nich šiesti boli členovia posádky. Niektoré prvé správy uvádzali 29 ľudí. Podľa agentúry TASS boli v lietadle okrem iného predstavitelia palanskej samosprávy. "Väčšina (ľudí na palube) sú obyvatelia Palany. Všetci lekári v obci sú mobilizovaní, sú povolaní do práce. Nemocnica je pripravená všetkých (ľudí z lietadla) prijať," oznámila agentúre TASS správa Tigilského okresu.

Lietadlo prestalo komunikovať a zmizlo z radaru

Lietadlo pred plánovaným pristátím v Palane prestalo komunikovať a zmizlo z radaru. Stalo sa tak zhruba v čase, keď bol asi desať kilometrov od letiska, uviedla agentúra AP. Po zmiznutom stroji pátrajú tímy vo vrtuľníkoch a podľa agentúry TASS sa zapojilo tiež protiponorkové lietadlo Il-38 ruskej Tichomorskej flotily.

Podľa zdroja agentúry Ria Novosti lietadlo An-26 spadlo do Ochotského mora. Interfax píše, že záchranári zaznamenali pri pobreží slabý rádiový signál, ktorý by mohol vysielať zrútený stroj. Ministerstvo pre mimoriadne situácie však poprelo správy o nájdení možného miesta dopadu lietadla. "Hľadanie pokračuje," uviedlo tlačové oddelenie ministerstva.

Nie je to prvý prípad

Nezvestné lietadlo An-26 bolo uvedený do prevádzky v roku 1982 a Kamčatská letecká spoločnosť má podľa agentúry TASS päť lietadiel rovnakého typu, ktoré lietajú na odľahlých trasách na Kamčatke. Agentúra AP pripomína, že lietadlo An-28 Kamčatskej leteckej spoločnosti, ktoré mierilo na rovnakej trase ako dnešný stroj, narazilo v roku 2012 do miestnej hory a zo 14 osôb desať nehodu neprežilo. Pilotom sa neskôr preukázal v krvi alkohol.

Rusko podľa agentúry AFP v poslednej dobe vylepšilo bezpečnosť svojej leteckej prevádzky. Avšak prípady zlej údržby lietadiel a nedostatočné bezpečnostné štandardy nevymizli a krajina zažila niekoľko leteckých tragédií. Posledné veľké letecké nešťastie sa odohralo v máji 2019, kedy na moskovskom letisku Šeremeťjevo havaroval Suchoj Superjet 100 spoločnosti Aeroflot, zomrelo vtedy 41 ľudí. O viac ako rok predtým sa krátko po štarte z moskovského letiska Domodedovo zrútilo lietadlo An-148 Saratovských aerolínií, neprežilo 71 osôb na palube.

Ruské úrady identifikovali v mori pri Kamčatke možné miesto pádu lietadla

Ruské úrady identifikovali možné miesto pádu lietadla, ktoré v utorok počas regionálneho letu na Kamčatskom polostrove na ruskom Ďalekom východe zmizlo z radarov. Lietadlo Antonov An-26 s 28 ľuďmi na palube sa podľa nich zrejme zrútilo do mora neďaleko pobrežia, informovala agentúra TASS.

Miesto (dopadu) sme približne vymedzili na 15-25 kilometrov od letiska, v oblasti pozdĺž pobrežia. "Objektívne dáta ukazujú, že stroj sa zrútil do mora," povedal pre TASS nemenovaný zdroj z prostredia ruských úradov pre mimoriadne situácie.Lietadlo An-26 odštartovalo z hlavného mesta Kamčatského kraja Petropavlovsk-Kamčatskij na juhu polostrova a smerovalo do mesta Palana, ktoré sa nachádza v severnej časti Kamčatky.

Na palube stroja sa nachádzalo 28 ľudí vrátane šiestich členov posádky a jedného alebo dvoch detí. Kontakt s lietadlom bol prerušený približne 1O kilometrov od palanského letiska. Do pátracej operácie po lietadle sa zapojili minimálne dva vrtuľníky, jedno lietadlo a niekoľko lodí.

Prvé správy hovorili o tom, že pristávajúce lietadlo sa buď zrútilo do mora, alebo havarovalo v blízkosti uhoľnej bane pri meste Palana. Podľa jednej z teórií stroj havaroval v dôsledku chyby pilota zapríčinenej slabou viditeľnosťou.

Ruské úrady otvorili v tejto veci vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia bezpečnosti a pravidiel leteckej dopravy. Okolnosti predpokladaného nešťastia preskúma osobitný výbor, ktorý zriadil ruský úrad pre civilné letectvo.

Pátracie tímy objavili trosky ruského lietadla, haváriu neprežil nikto

Ruské pátracie tímy objavili trosky lietadla Antonov An-26, ktoré zmizlo z radarov v utorok počas regionálneho letu na Kamčatskom polostrove na ruskom Ďalekom východe. Haváriu neprežil nikto z 28 osôb na palube. Informovala o tom agentúra TASS.

"Záchranári našli vrak lietadla. Pátracie a záchranné práce sú vzhľadom na geografické podmienky náročné," uviedol ruský úrad pre civilné letectvo. Trosky stroja sa podľa neho našli pri pobreží Kamčatky, približne štyri až päť kilometrov od letiska. Nešpecifikoval, či sa našli vo vode alebo na súši. Prvé správy hovorili, že lietadlo sa zrejme zrútilo do mora.

Lietadlo An-26 odštartovalo z hlavného mesta Kamčatského kraja Petropavlovsk-Kamčatskij na juhu polostrova a smerovalo do mesta Palana, ktoré sa nachádza v severnej časti Kamčatky.

Viac o téme: LietadloZmiznutiePalubaKamčatka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu