Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európska komisia chce riešiť situáciu v Maďarsku: Krajine posiela výzvu kvôli homofóbnemu zákonu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) pripravuje formálnu výzvu, ktorú zašle na adresu maďarskej vlády v súvislosti s nedávno prijatým "homofóbnym zákonom", uviedla v pondelok pred novinármi hovorkyňa eurokomisie Dana Spinantová.

Formálna výzva je prvým krokom v právnom konaní o nesplnení povinnosti členského štátu pred Súdnym dvorom Európskej únie.

"Nezostaneme dlho bez toho, aby sme podnikli kroky voči krajinám, ktoré nerešpektujú rovnosť, zásady Charty ľudských práv, hodnoty Zmlúv o Európskej únii a európske zákony," uviedla Spinantová v rámci komunikácie s novinármi akreditovanými pri inštitúciách EÚ. Zdôraznila, že eurokomisia pripravuje formálnu výzvu, ktorá bude zaslaná do Budapešti. Nespresnila však, kedy k tomu dôjde.

Maďarsko malo do konca júla odpovedať na list eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa a komisára EÚ pre vnútorný trh Thierryho Bretona, v ktorom členovia exekutívy EÚ požadovali vysvetlenie k novému zákonu zameranom na zákaz "propagácie homosexuality" medzi deťmi a mladistvými.

Veľká kritika aj zo strany vo der Leyenovej

Maďarský zákon na úvod júnového summitu EÚ za "hanebný" označila aj predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a sporný maďarský zákon sa stal predmetom "veľmi otvorenej" diskusie premiérov a prezidentov, pričom Viktor Orbán sa stal terčom kritiky a jeho rezortný kolega z Holandska Mark Rutte mu dokonca kvôli tomu navrhol vystúpiť z EÚ. Ešte pred summitom Belgicko a krajiny Beneluxu iniciovali spoločné vyhlásenie proti maďarskému zákonu, ku ktorému sa prihlásilo 17 európskych krajín.

Predsedníčka eurokomisie Ursula von
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Aris Oikonomou)

K maďarskému zákonu sa v stredu v Štrasburgu vyjadria aj poslanci Európskeho parlamentu (EP), ktorí v rozprave posúdia riziko diskriminácie LGBTI osôb v Maďarsku a následne budú hlasovať o uznesení, ktoré bude predložené vo štvrtok.

Tlačová agentúra Belga upozornila, že EK môže Maďarsko na Súdnom dvore EÚ v prípade tohto zákona atakovať s odkazom na smernice o audiovizuálnych mediálnych službách a elektronickom obchode, pretože sporný zákon zakazuje prístup určitých obsahov. Z pohľadu ochrany vnútorného trhu EÚ zas môže byť spochybnená platnosť distribúcie tovarov a služieb na vnútornom trhu.

Viac o téme: ZákonMaďarskoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu