Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pápežovu operáciu sprevádzali komplikácie: Teraz sa už cíti dobre, v nemocnici bude zhruba sedem dní

Pápež František pozdravuje veriacich z okna na Námestí sv. Petra Zobraziť galériu (2)
Pápež František pozdravuje veriacich z okna na Námestí sv. Petra (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Pápež František sa v pondelok po úspešnej operácii hrubého čreva, ktorá podľa miestnych médií mala aj komplikácie, cíti dobre. V nemocnici sa však bude zotavovať ďalších zhruba sedem dní, uviedol Vatikán. Informuje o tom agentúra AFP.

Osemdesiatštyriročného pápeža hospitalizovali v Gemelliho nemocnici v Ríme v nedeľu. Zákrok bol plánovaný z dôvodu zúženia hrubého čreva – symptomatickej divertikulárnej stenózy – a František ho podstúpil v celkovej anestéze.

Denník Il Messaggero napísal, že operáciu sprevádzali komplikácie, ktoré bližšie nešpecifikoval. Denník ale uviedol, že lekári chceli pôvodne zákrok vykonať laparoskopicky, po začatí operácie sa ale rozhodli k chirurgickému rezu. Práve preto zrejme pápež zostane v nemocnici dlhšie, po laparoskopických zákrokoch sa zvyčajne prepúšťa do domácej starostlivosti skôr.

Operácia trvala približne tri hodiny. "Pápežov stav je dobrý, je bdelý a dýcha spontánne," uviedol v pondelok tlačový hovorca Vatikánu Matteo Bruni. 

Poschodie, na ktorom leží
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Riccardo De Luca)

O plánovanej operácii informoval Bruni v nedeľu niekoľko hodín predtým, než pápež František oficiálne potvrdil, že v septembri navštívi Slovensko a Maďarsko. Taliansky premiér Mario Draghi v pondelok adresoval Františkovi "láskavé prianie skorého uzdravenia", píše AFP. Pápežovi poprial "rýchle zotavenie" aj šejk Ahmad at-Tajjib, veľký imám káhirskej mešity al-Azhar a jeden z vysokopostavených svetových predstaviteľov islamu,

Pápež František je hospitalizovaný na desiatom poschodí Gemelliho nemocnice, kde ležiaval i jeho predchodca Ján Pavol II., ktorý sa podrobil dovedna siedmim operáciám.

Viac o téme: OperáciaNemocnicaPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu