Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Je to oficiálne! Pápež príde na Slovensko v TIETO dni: VIDEO Čaputovej slová plné radosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP, FB/Zuzana Čaputová)

BRATISLAVA – Pápež František v nedeľu oficiálne potvrdil svoju návštevu Slovenska. Svätý otec prijal pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej a našu krajinu navštívi 12. až 15. septembra. Zavíta do Bratislavy, Prešova, Košíc a Šaštína.

Potvrdenie pápežovej návštevy na sociálnej sieti komunikovali hlava štátu Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger, tiež šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok.

Čaputovú veľmi teší, že pápež na Slovensko zavíta v septembri tohto roka. „Keď som sa s ním v decembri vo Vatikáne stretla, hovoril mi o tom, ako mu je Slovensko srdcu blízke. Tieto jeho slová potvrdzuje aj fakt, že sa na Slovensku plánuje zdržať dlhšie. Verím, že prítomnosť pápeža Františka bude pre nás všetkých posolstvom zmierenia a nádeje v zložitých časoch, ktoré žijeme,“ uviedla Čaputová.

Pápežovu návštevu si váži aj premiér. „Veľmi si vážim jeho rozhodnutie zavítať práve na Slovensko. Po náročnom roku poteší a povzbudí mnohých ľudí. Rovnako sa teším na osobné stretnutie, bude to pre mňa česť,“ uviedol Heger.

Je to oficiálne! Pápež
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Eduard Heger - predseda vlády SR )

„Pre Slovensko je veľkou cťou, že k nám Svätý otec príde na trojdňovú apoštolskú návštevu, ktorá bude mať oficiálny i pastoračný charakter. Je to významný moment ako pre vzťahy Slovenska so Svätou stolicou tak aj pre veriacich, ako aj pre všetkých ľudí hlásiacich sa ku kresťanským a humanistickým princípom, ktoré súčasný pápež tak odhodlane bráni a zdôrazňuje,“ napísal Korčok.

Je to oficiálne! Pápež
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Ivan Korčok)

Arcibiskup Zvolenský

„Je to mimoriadne radostná správa, veľmi sa teším. Myslím, že mnohí z nás sa skutočne v tejto chvíli s veľkou radosťou vracajú k spomienke aj na návštevu Svätého Otca Jána Pavla II,“ uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. Doplnil, že táto správa prichádza aj v súvise so slávnosťou svätých Cyrila a Metoda. „Oni boli tými, ktorí nás učili úcte k pápežovi. A my budeme môcť teraz nástupcu apoštola Petra znova privítať na Slovensku, prijať ho medzi nás,“ podotkol.

Zároveň všetkých poprosil k vnútornej príprave na vypočutie pápežovho posolstva. „Je to posolstvo vnímavosti k tým, ktorí trpia, ktorí sú na okraji spoločnosti, ktorí sú nejakým spôsobom núdzni, či v oblasti materiálnej alebo duchovnej,“ podotkol s tým, že aj tieto témy by mali byť obsahom návštevy pápeža Františka na Slovensku.

Svätý otec zavíta do Bratislavy i Košíc

„(Pápež sa) od 12. do 15. septembra 2021 odoberie na Slovensko, kde navštívi mestá Bratislava, Prešov, Košice a Šaštín. Program cesty bude časom zverejnený,“ píše sa vo vyhlásení Vatikánu.

Samotný pápež František návštevu oboch krajín potvrdil v nedeľu pri príhovore a modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne. Na Slovensko pápež príde na pozvanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

„Som rád, že môžem oznámiť, že od 12. do 15. septembra, keď Pán Boh dá, pôjdem na Slovensko, aby som prišiel na pastoračnú návštevu,“ uviedol pápež, ktorý zároveň poďakoval všetkým, ktorí cestu pripravujú. Pápež pritom osobitne pozdravil slovenských pútnikov na vatikánskom Námestí svätého Petra, tí tam prišli so zástavami.

Návšteva pápeža Františka bude v poradí štvrtou apoštolskou návštevou Svätého Otca na Slovensku. V minulosti Slovensko trikrát navštívil pápež Ján Pavol II., a to v rokoch 1990, 1995 a 2003.

Viac o téme: Návšteva PápežPotvrdenieSlovenskoIvan KorčokZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu