Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obľúbené turistické stredisko zasiahli silné dažde a spôsobili zosuvy pôdy: Hlásia už tri obete

Zosuv pôdy v Japonsku
Zosuv pôdy v Japonsku (Zdroj: SITA (Shizuoka Prefecture via AP))

TOKIO - Záchranári v Japonsku vytiahli v pondelok spod nánosov bahna telo staršej ženy, čím sa počet potvrdených obetí mohutného zosuvu pôdy, ktorý v sobotu postihol ostrov Honšu, zvýšil na tri. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na správy miestnych médií.

Záchranné práce v pobrežnom meste Atami v prefektúre Šizuoka na najväčšom japonskom ostrove pokračujú už tretí deň. Atami je známym turistickým strediskom, obľúbeným pre svoje horúce termálne pramene a kúpele.

Zosuvy pôdy vyvolané niekoľkodňovým prudkým dažďom zničili desiatku domov a poškodil najmenej 130 ďalších budov. Z bahnom privalených stavebných objektov bolo zachránených celkovo 23 osôb. Viac než 550 ľudí bolo nútených nájsť útočisko v tamojších hoteloch, sumarizuje DPA.

Záchranárske práce museli byť však v dôsledku neutíchajúceho dažďa, zvyšujúceho riziko ďalších pôdnych zosuvov, dočasne prerušené. Postihnutá plocha má rozlohu približne 120.000 štvorcových metrov.

Na väčšine územia Japonska panuje v súčasnosti obdobie dažďov, počas ktorého dochádza každoročne aj k povodniam a zosuvom pôdy – a v dôsledku globálneho otepľovania sa tieto prírodné javy stávajú čoraz častejšími.

Viac o téme: PôdaZosuvyDaždeJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu