Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čech Martin (†37) trpel nevyliečiteľnou chorobou: Vo Švajčiarsku podstúpil asistovanú samovraždu

Martin si vybral radšej dobrovoľný odchod zo sveta. Zobraziť galériu (2)
Martin si vybral radšej dobrovoľný odchod zo sveta. (Zdroj: FB/Přecechtěl Martin, Getty Images)

PRAHA - Martin Přecechtěl sa pred necelými dvomi rokmi dozvedel správu, ktorú obrátila život naruby nielen jemu, ale aj jeho rodine. Ochorenie amyotrofická laterálna skleróza (ALS), ktorého ho postihlo, je nezvratné. Súčasná medicína ho nedokáže vyliečiť. Muž, ktorý dovtedy aktívne športoval, stratil postupne kvôli nemu reč a skončil na invalidnom vozíku odkázaný na pomoc iných. Napokon sa rozhodol dobrovoľne zomrieť a v utorok podstúpil vo Švajčiarsku asistovanú samovraždu.

Lekári sú zúfalí: Sme na okraji priepasti! Varujú pred obrovskou vlnou zákerného ochorenia

Pre niekoho nemysliteľná predstava, pre iného jediný spôsob dôstojného odchodu zo sveta. Martin Přecechtěl patril k tej druhej skupine. Mal na to dobrý dôvod. Trpel progresívnym degeneratívnym ochorením nervových buniek v mozgu a mieche. Pacientom s ochorením ALS postupne ubúdajú nervy a prestávajú pracovať svaly. Človek nakoniec zostane uväznený vo vlastnom tele, až kým nenastane smrť.

Martin, ktorý kedysi zvládol zabehnúť maratón, sa musel pripraviť na to, že ho choroba oberie o všetky jeho doterajšie záľuby. Bol manželom a otcom dvoch malých detí a nechcel skončil paralyzovaný na prístrojoch. Aj kvôli nim sa rozhodol dobrovoľne odísť zo sveta. "Nechcel, aby ho deti videli, ako sa udusí," vysvetlila pre iRozhlas.cz jeho manželka Markéta, ktorá s ním v pondelok odišla do Švajčiarska a na druhý deň ho odprevadila na jeho poslednej ceste.

"Trošku som dúfala, že sa rozhodne predsa len inak, a k tomu bude mať ešte sedemhodinovú cestu na to si to premyslieť. Ale možno práve tá cesta ho v jeho rozhodnutí len uistila, " uviedla Markéta, ktorá s manželovým rozhodnutím nesúhlasila, rozhodla sa ho ale podporiť. "Martin všetko robil hlavne kvôli mne a deťom... A asistovanú samovraždu si vybral aj kvôli nám. Aby som s deťmi mala šancu ešte žiť," zdôraznila. Jeho voľbu tak považuje za najväčšiu obeť, ktorú môže jeden pre druhého urobiť.

Po príchode do Švajčiarska prešiel Martin lekárskou prehliadkou, pri ktorej mal na skúšku vypiť pohár vody, ktorý simuloval smrtiaci elixír, čo sa mu však nepodarilo. Pacient totiž musí byť schopný prehltnúť látku sám. Za Martinom sa v pripravenom byte zastavil ešte jeho kamarát, ktorý sa ho snažil naposledy presvedčiť, aby sa vrátil domov, ale neúspešne. V utorok ráno na klinike mal Martin opäť problém tekutinu vypiť, a tak sa mu lekári rozhodli podať látku vnútrožilovo. Na Martinovi bolo už len stlačiť tlačidlo. "Nemal žiadny strach, ani neplakal. Bol rád a bolo poznať, že akonáhle začala látka účinkovať, cítil úľavu," opísala jeho odchod zo sveta manželka. Priebeh procedúry skontrolovala aj polícia. 

Čech Martin (†37) trpel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ochoreniu ALS v minulosti podľahol aj bývalý český premiér Stanislav Gross (†51).& Slovenskou verejnosťou otriasla v júni 2020 smrť futbalistu Mariána Čišovského, ktorý prehral svoj boj s touto ťažkou chorobou vo veku 40 rokov.

Viac o téme: Asistovaná samovraždaŠvajčiarskoMartin Přecechtěl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu