Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Lekár varuje: Máte v rodine TOTO ochorenie? Mali by ste ísť na test, ženám hrozí tragédia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Ľudia by sa mali poradiť s lekárom, ak majú v rodine opakujúce sa nádorové ochorenie. Ten môže spočítať, aké veľké majú riziko, že sa nádorové ochorenie vyskytne aj u nich, a odporučiť im genetické testovanie. Napríklad ženy, ktoré majú genetickú mutáciu nazvanú BRCA majú tridsaťkrát vyššie riziko, že sa u nich rozvinie karcinóm vaječníka, a desaťkrát vyššie riziko, že budú mať rakovinu prsníka.

Muž (61) s rakovinou sa nakazil KORONAVÍRUSOM: Medicínsky zázrak! Lekári neverili tomu, čo nastalo

Zhruba štvrtina žien s rakovinou vaječníkov má genetickú mutáciu BRCA. Podľa Davida Cibulu, vedúceho onkogynekologického centra Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe a 1. lekárskej fakulty UK, je táto mutácia spojená s tromi typmi nádorov - vaječníka, prsníkov a hrubého čreva. Ženy s touto mutáciou majú podľa lekára takmer istotu, že sa u nich v priebehu života rozvinie karcinóm prsníka alebo vaječníka.

VIDEO Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

"To, čo sa týmto ženám dá ponúknuť, sú takzvané profylaktické výkony. Sú im odstránené zdravé vaječníky, vajcovody a je im ponúknuté aj odstránenie prsníka," povedal Cibula. Odstránenie pŕs, vaječníkov aj vajcovodov v minulosti z obavy pred rakovinou podstúpila podľa neho napríklad americká herečka Angelina Jolie. Nádorové ochorenia sa u nej v rodine opakovali.

"Stále sa stáva to, čo by sa nemalo stať. Príde vám 70-ročná pani, ktorá má pokročilý nádor, ktorý sa nedá vyliečiť. A vy vidíte, že rodinná anamnéza je jasne postihnutá. Tá žena by už 20 rokov nemusela mať svoje vaječníky, to ochorenie by nemusela dostať a vôbec by tá liečba nemusela prebehnúť," konštatoval Cibula.

Riziko vzniku rakoviny prsníka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Špecializované genetické ambulancie

Podľa Cibulu zatiaľ neexistuje v českom zdravotníctve systém, ktorý by podchytil, prípadne pravidelne sledoval príbuzných, v ktorých rodine sa nádorové ochorenia opakujú. Ľuďom, ktorí v rodine opakovane rakovinu mali, teda radí konzultáciu s praktickým lekárom. Ten môže človeka poslať ku genetikovi, ktorý spočíta riziko nádorového ochorenia a odporučí napríklad pravidelné sledovanie v špecializovaných genetických ambulanciách.

Práve genetické testovanie sa podľa onkológa teraz veľmi rozvíja a vznikajú akési knižnice, do ktorých vedci a lekári z celého sveta pridávajú vedomosti o genetických mutáciách. Na základe toho sa potom môže zistiť, že niektoré gény majú spojitosť s rizikom vzniku určitých nádorov.

Viac o téme: RakovinaNádorGenetické testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu