Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Istanbulská polícia zasiahla proti účastníkom pochodu na podporu LGBTQI

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ISTANBUL - Stovky ľudí sa v sobotu v Istanbule zišli na pochode na podporu práv lesieb, homosexuálov, bisexuálov, transrodových osôb a intersexuálnych jedincov (LGBTQI), a to aj napriek jeho úradnému zákazu a povolaniu stoviek policajtov.

Ako informovala agentúra DPA, polícia sa snažila slzotvorným plynom rozohnať zástup ľudí, ktorí sa - naporiek zákazu podujatia - vydali na pochod ulicami európskej časti Istanbulu.

Podľa niektorých zdrojov policajti údajne aj strieľali do davu gumenými projektilmi. Niekoľko účastníkov pochodu bolo zadržaných, dodala DPA.

Organizátorom pochodu s mottom "Ulica je naša" bolo združenie rôznych skupín podporujúcich boj za práva ľudí z komunity LGBTQI a protestujúcich proti čoraz nepriateľskejšiemu postoju Turecka k tejto časti jeho obyvateľov.

DPA dodala, že úrady v Istanbule sa na pochod pripravovali: povolali policajné posily a prehradili viaceré cesty zátarasami. Pochod bol zakázaný len niekoľko hodín pred tým, ako sa podľa plánu organizátorov mal začať. Zákaz bol vydaný s odvolaním sa na zákon, ktorý to umožňuje v prípade, že by verejné zhromaždenie mohlo byť v rozpore s morálkou.

Viac o téme: ZásahPochodPolicajtiIstanbulLGBTQI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu