Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Reakcia Orbána: Maďarsko prijalo zákon na ochranu práv detí, nie zákon proti homosexuálom

(Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool via A)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko nemá žiadny homofóbny zákon, ale zákon na ochranu práv detí a rodičov, povedal vo štvrtok v Bruseli v reakcii na otázku novinárov po príchode na summit EÚ predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa videozáznamu zverejneného na oficiálnej stránke Európskej rady maďarský premiér opäť adresoval výzvu kritikom tohto zákona na ochranu proti pedofílii, aby si túto právnu normu pozorne prečítali, a až potom nech reagujú.

Orbán opäť zdôraznil, je bojovníkom za ľudské práva a pripomenul, že komunistický režim prenasledoval homosexuálov, pričom on osobne bojoval za slobodu a za práva. "Ja som bojovníkom za práva homosexuálov. Tento zákon však nie je o nich, ale o právach detí a rodičov," dodal.

Maďarský ministerský predseda následne pre skupinu maďarských novinárov spresnil, že nový zákon je o tom, akým spôsobom sa dieťa oboznámi s otázkami sexuality, ktorá je mimochodom ťažká a komplikovaná. "Rozhodnutie o tom je výhradne úlohou rodičov, tento zákon je o ochrane práv dieťaťa a rodičov," podčiarkol Orbán. Orbán podľa agentúry MTI tiež povedal, že rád povie o tomto zákone ktorémukoľvek premiérovi, ak o to prejaví záujem, prípadne predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi. Ten avizoval, že tému zákona otvorí na štvrtkovej pracovnej večeri lídrov členských krajín Európskej únie.

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil minulý utorok, bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu".

Maďarský prezident János Áder tento ostro kritizovaný zákon v stredu podpísal. Európska komisia (EK) v ten istý deň pohrozila Budapešti právnymi krokmi.

Väčšina lídrov EÚ podporila LGBTIQ komunitu

Lídri 17 členských štátov EÚ vo štvrtok pred summitom Únie vyjadrili podporu LGBTIQ komunite po tom, ako Maďarsko prijalo kontroverzný zákon, ktorý podľa kritikov diskriminuje práva takto orientovaných ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

Dokument podpísali hlavy štátov, ktoré vyjadrili poľutovanie nad "hrozbami voči základným právam, a najmä proti (porušovaniu) zásady nediskriminácie na základe sexuálnej orientácie". Maďarsko sa vo vyhlásení priamo nespomína, píše AFP.      

Signatármi vyhlásenia sú lídri 17 z 27 krajín EÚ, a to okrem Belgicka aj Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Španielsko, Taliansko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Dánsko, Holandsko, Lotyšsko, Cyprus, Malta, Estónsko a Grécko. Luxemburský premiér Xavier Bettel na Twitteri uviedol, že spomínané vyhlásenie vo štvrtok ráno podpísal aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Samotný Kurz to následne potvrdil na svojom účte na Twiteri, pričom uviedol, že v EÚ nesmie byť priestor pre "nenávisť, diskrimináciu alebo netoleranciu".

Akákoľvek diskriminácia LGBTIQ+ ľudí je neprijateľná

Akákoľvek diskriminácia LGBTI+ komunity je neprijateľná, vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok pred začiatkom summitu lídrov Európskej únie. Guterres a predseda Európskej rady Charles Michel v spoločnom vyhlásení tiež vyzdvihli dôležitosť multilateralizmu.

"Diskriminácia nie je akceptovateľná za žiadnych okolností a akákoľvek diskriminácia LGBTI+ ľudí je v dnešnej modernej spoločnosti neprijateľná," vyhlásil Guterres. Reagoval na otázku novinárky o novom kontroverznom maďarskom zákone.

Pred začiatkom summitu Guterres a Michel v spoločnom vyhlásení tiež vyzdvihli dôležitosť multilateralizmu pri riešení problémov, ktorým svet v súčasností čelí, ako aj dôležitosť spolupráce Európskej únie a OSN.

"Sme presvedčení, že multilaterálny prístup je nevyhnutný pre dosiahnutie udržateľných riešení problémov, ktorým svet čelí. Silné OSN a silná EÚ sú pre svet dobré a robia ho spravodlivejším a silnejším," vyhlásil Michel.

Viac o téme: HomosexuályMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu