Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Zástupca EMA vyvrátil dezinterpretácie o vakcíne od AstraZenecy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

AMSTERDAM - Úžitok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca proti ochoreniu COVID-19 prevažuje nad rizikami vo všetkých vekových kategóriách, najmä v prípade osôb starších ako 60 rokov. Uviedol to šéf vakcinačnej stratégie Európskej agentúry pre lieky (EMA) Marco Cavaleri. Svoje predchádzajúce tvrdenie pre taliansky denník La Stampa, že vakcínu od Astrazenecy by mali prestať dávať ľuďom nad 60 rokov, označil za dezinterpretáciu, informovala v pondelok agentúra Reuters.

KORONAVÍRUS Neuveriteľné: Milióny vakcín J&J boli možno kontaminované, škoda vznikla v jednej z fabrík

"Moje slová, bohužiaľ, neboli v nedávnom rozhovore pre La Stampa interpretované správne," uviedol Cavaleri pre Reuters. Vakcína od AstraZenecy má podľa jeho vyjadrenia "priaznivý pomer rizika a prínosu pre všetky vekové kategórie, najmä však pre staršie osoby nad 60 rokov".

EMA oficiálne považuje vakcínu od Astrazenecy za bezpečnú pre všetky vekové kategórie. Viacero členských krajín Európskej únie však prestalo túto očkovaciu látku podávať mladším ľudom, pričom hornú vekovú hranicu stanovili zvyčajne na 50 až 65 rokov. Vakcínu tak podávali len starším ľuďom. K takýmto opatreniam pristúpili po výskyte zriedkavých prípadov krvných zrazenín, aké boli zaznamenané hlavne u mladších ľudí, pripomenul Reuters.

Cavaleri v nedeľu pre denník La Stampa uviedol, že krajiny by sa mali vyhýbať podávaniu vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Astrazeneca aj ľuďom starším ako 60 rokov. Vyjadril sa tak v dôsledku obáv spôsobených zriedkavými prípadmi krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli po očkovaní touto látkou, a zároveň v čase, keď už je dostupných aj veľa iných vakcín, uviedla agentúra Reuters.

"V kontexte pandémie sme zastávali aj zastávame názor, že pomer rizika a prínosu (vakcíny od Astrazenecy) je priaznivý, a to pre všetky vekové kategórie," povedal Cavaleri pre La Stampa. Cavaleri však dodal, že vzhľadom na klesajúci počet prípadov ochorenia COVID-19, ako aj skutočnosť, že mladším ľuďom hrozí v súvislosti s týmto ochorením menšie riziko komplikácií, by sa im mali podávať radšej vakcíny založené na technológii mRNA, ako sú tie od spoločnosti Moderna či konzorcia Pfizer/BioNTech.

Na otázku, či by sa jednotlivé krajiny mali vyhýbať podávaniu vakcíny od Astrazenecy aj ľuďom starším ako 60 rokov, Cavaleri odpovedal: "Áno, a mnohé krajiny, ako napríklad Francúzsko či Nemecko, to zvažujú, keďže už je k dispozícii väčšie množstvo mRNA vakcín."

KORONAVÍRUS Krajinou otriasla náhla smrť dievčaťa (†18) po očkovaní: Krvné zrazeniny v mozgu!

Grécko odporučilo neočkovať ľudí do 60 rokov 

Komisia tiež odporučila, aby mali grécki občania do 60 rokov možnosť výberu z troch ďalších protikoronavírusových očkovacích látok. Na ľudí, ktorí už medzičasom dostali prvú dávku AstraZenecy a majú termín druhého očkovania, sa návrh komisie nevzťahuje. Odporúčanie vydala komisia na základe epidemiologickej situácie v Grécku. Doposiaľ sa v krajine vakcínou AstraZeneca očkovali obyvatelia starší ako 30 rokov.

Európska agentúra pre lieky (EMA) považuje AstraZenecu za bezpečnú pre všetky vekové kategórie, niektoré členské štáty Európskej únie však pozastavili očkovanie touto vakcínou pre ľudí pod určitou vekovou hranicou. Išlo obvykle o vekovú hranicu od 50 do 65 rokov, pripomína server.

Grécky minister pre riadenie digitálnych technológií Kyriakos Pierrakakis spresnil, že jeho krajina otvorí očkovaciu platformu aj pre obyvateľov od 18 do 24 rokov. Ako dodal, podľa očakávania bude polovica obyvateľov Grécka zaočkovaná proti koronavírusu koncom leta, uzatvára internetová stránka denníka Kathimerini.

Viac o téme: OčkovanieEMAKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu