Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Ďalšia krajina hlási prípad nezvyčajnej krvnej zrazeniny: Muža očkovali touto vakcínou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Južná Kórea zaznamenala druhý prípad nezvyčajnej krvnej zrazeniny u príjemcu vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, informovali v stredu zdravotnícke úrady citované tlačovou agentúrou Jonhap.

KORONAVÍRUS Krajinou otriasla náhla smrť dievčaťa (†18) po očkovaní: Krvné zrazeniny v mozgu!

Kórejský úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb (KDCA) uviedol, že u muža tridsiatnika sa po zaočkovaní z 27. mája potvrdil veľmi zriedkavý, ale závažný vedľajší účinok vakcíny, nazývaný "trombóza so syndrómom trombocytopénie".

U pacienta sa deväť dní po podaní dávky vakcíny prejavovali príznaky ako silná bolesť hlavy a žalúdočná nevoľnosť, uviedol KDCA. Neskôr ho prijali ho nemocnice a v utorok mu diagnostikovali spomínaný syndróm.

Podávanie vakcíny vyrobenej britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou a Oxfordskou univerzitou už skôr v Južnej Kórei zastavili – po správach o krvných zrazeninách v niektorých európskych krajinách.

Úrady a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však odporučili obnovenie očkovania touto vakcínou a argumentovali, že vakcína môže byť v niektorých veľmi zriedkavých prípadoch spájaná s krvnými zrazeninami, ale jej výhody prevažujú nad rizikom prípadných vedľajších účinkov.  

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKrvná zrazeninaJužná KóreaKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu