Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS S pandémiou sme ešte neskončili, opatrenia by mali byť zrozumiteľné, uviedol Heger

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Epidemiologické opatrenia by mali byť podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) zrozumiteľné a ľahko zapamätateľné. Upozornil, že boj s pandémiou nového koronavírusu sa ešte neskončil.

"Porazená bude vtedy, keď celosvetovo vymizne," uviedol. Ocenil osvetu o očkovaní a ambíciu ministerstva zdravotníctva zvýšiť zaočkovanosť. Nebráni sa v tomto smere ani finančným odmenám za očkovanie. Uviedol to po pondelkovom rokovaní vlády.

Premiér Heger chce stretnutie Krajniaka a Mikulca: Sľubuje si od toho zlepšenie ich vzťahu (Zdroj: Topky/Maarty)

"Od začiatku som komunikoval, že pravidlá by mali byť ľahko zapamätateľné pre ľudí, mali by sa v nich vyznať. Určite som za to, aby bol zjednodušený," povedal ku COVID automatu. Poukázal však aj na vyjadrenia epidemiológov o náročnosti boja s pandémiou. Zdôraznil potrebu nosenia respirátorov či rúšok, ktoré však musia byť aj správne nasadené. V súvislosti s pravidlami a COVID automatom tiež poukázal na to, že existuje dostupná mobilná aplikácia. Tá je podľa jeho slov prehľadná a je veľkou pomôckou na zorientovanie sa v opatreniach.

KORONAVÍRUS S pandémiou sme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Na margo pomalšieho rastu zaočkovaných uviedol, že Slovensko sa nachádza niekde "v strede poľa" a ďalší vývoj závisí aj od dodávok vakcín. Tie sú podľa neho v tomto mesiaci dobré. Za výraznú posilu označil prípadné priblíženie vakcín k ľuďom, ale aj osvetu. Poznamenal, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) už avizoval kroky na posilnenie očkovania. Pri prípadných finančných odmenách za očkovanie sa podľa neho treba pozrieť aj na konkrétne návrhy. "Viem, že ministerstvo pracuje na viacerých variantoch. To je opäť otázka na ministra zdravotníctva," dodal.

KORONAVÍRUS S pandémiou sme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

V súvislosti s cestovateľským semaforom uviedol, že občanov treba chrániť aj pred prípadným zavlečením nového variantu ochorenia COVID-19. Ocenil, že sa pri ňom nerobia unáhlené rozhodnutia, ale sa odborne diskutuje. Bližšie otázky o zmenách v semafore však podľa neho zodpovedajú kompetentné rezorty.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaKoronavírusEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu