Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mikulec rokoval s gréckym ministrom: Témou bola migrácia

Roman Mikulec a Notis Mitarachi Zobraziť galériu (2)
Roman Mikulec a Notis Mitarachi (Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV)

BRATISLAVA - Hlavnými témami štvrtkového stretnutia ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽANO) a gréckeho ministra pre azyl a migráciu Notisa Mitarachiho v Bratislave boli migrácia a migračné toky.

Podpísali tiež dohodu o poskytnutí pomoci na zmiernenie následkov migrácie Grécku. Spoločný projekt s Rakúskom, ktorý už schválila vláda, podporí Slovensko sumou jeden milión eur. Mikulec o tom informoval po stretnutí. Slovenský minister zhodnotil rokovanie ako veľmi otvorené a úprimné. Zopakoval, že SR naďalej odmieta povinné kvóty a relokácie. Na druhej strane je však otvorená solidarite. S gréckym šéfom rezortu sa zhodli tiež na potrebe ochrany vonkajších hraníc Európskej únie.

Mikulec rokoval s gréckym
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV)

Mitarachi priblížil, že s Mikulcom hovorili aj o vzťahoch s tretími krajinami, ktoré ovplyvňujú situáciu s migráciou, o centralizovanom európskom mechanizme či potrebe posilniť úlohu Frontexu. Pripustil, že sa vyskytli aj body, v ktorých sa nezhodli. Zhodnotil však, že SR vyjadrilo ochotu a podporu pre štáty v Stredozemí, ktoré sú v prvej línii. Ako podotkol, je dôležité, aby tieto krajiny nezostali v snahách o migračný manažment samé.

Viac o téme: StretnutieMinisterGréckoRoman MikulecNotis Mitarachi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu