Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA, EÚ a Španielsko sa rozhodli pomôcť krajinám Strednej Ameriky: Smeruje tam štedrá finančná pomoc

Vlajky EÚ pred budovou EK.
Vlajky EÚ pred budovou EK. (Zdroj: Getty Images)

SAN JOSÉ - Európska únia, USA a Španielsko vo štvrtok prisľúbili finančnú pomoc vo výške viac ako 85 miliónov dolárov pre Mexiko a krajiny Strednej Ameriky s cieľom pomôcť ľuďom, ktorí chcú z týchto oblastí odísť za lepším životom. Informovala o tom agentúra AFP.

Americká vláda poskytne 57 miliónov dolárov. Viceprezidentka USA Kamala Harrisová ešte v apríli krajinám Strednej Ameriky prisľúbila 310 miliónov dolárov, pripomína AFP.

Amy Popeová, poradkyňa Bieleho domu pre oblasť migrácie, uviedla, že tieto peniaze majú byť použité na tvorbu azylového systému a takisto majú vládam umožniť riešiť situáciu v súvislosti s migrantmi. Popeová to povedala na podujatí na podporu nútene vysídlených ľudí, ktoré sa konalo pred summitom lídrov krajín Integračného systému strednej Ameriky (SICA) a Španielska.

Španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil pomoc vo výške 7,6 milióna dolárov. EÚ ponúka v prepočte 22,5 milióna dolárov. Nelegálna migrácia je jednou z hlavných výziev pre prezidenta Joea Bidena, pripomína AFP.

Americké úrady podľa svojich vyjadrení počas apríla tohto roka na hraniciach s Mexikom zadržali takmer 180.000 ľudí, čo je najviac za obdobie posledných 15 rokov. Biden v marci Harrisovú poveril riešením otázky prisťahovalectva. Viceprezidentka v tejto súvislosti začiatkom tohto týždňa navštívila Mexiko a Guatemalu.

Viac o téme: Finančná pomocMigráciaŠpanielskoStredná Amerika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu