Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tomáš Valášek nezahlasuje za odvolanie Romana Mikulca, vláda stráca jeho dôveru

Tomáš Valášek
Tomáš Valášek (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek nezahlasuje za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Nechce totiž pomáhať predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi "dostať jeho kumpánov von z väzenia". Dodáva, že vláda však stráca jeho dôveru. Správa Slovenskej informačnej služby (SIS) podľa neho ukazuje, že buď zlyháva časť polície, alebo tajná služba, pričom obe kontroluje koalícia.

"Smer chce zastaviť vyšetrovanie zločinov predošlej vlády. Zároveň sa snaží posilniť dojem, že v tomto štáte nefunguje právo a spravodlivosť, aby boli prípadné rozsudky voči napomáhačom a členom Ficovej vlády zamietnuté súdom v Štrasburgu," myslí si poslanec. Upozornil, že najviac im v tom pomáha práve súčasná vláda.

Valášek poukázal na spôsob, akým sa lídri strán a ministri pustili do seba, očierňujúc inštitúcie štátu. "Aj neprávnikom je predsa jasné, že proces, akým sa dopracujeme k spravodlivosti, je rovnako dôležitý ako dôkazy o vine či nevine. A proces nemôže vyzerať tak, že tajné služby sa o ňom hádajú s ministerstvom vnútra, že najvyšší politici sa pokútne stretávajú k živým prípadom a že zo spisov pravidelne unikajú citlivé informácie," poznamenal.

Ak už koalícia nemá energiu ani vôľu napĺňať, čo sľúbila voličom, mala by podľa neho dať šancu iným, dodal nezaradený poslanec, ktorý momentálne pôsobí v mimoparlamentnom Progresívnom Slovensku.

Mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chce opozícia vysloviť nedôveru ministrovi vnútra, bude v utorok 15. júna. Návrh podal Smer-SD, dôvodom sú podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek. Pochybnosti mali vyplynúť zo správy SIS.

Koaličné kluby už avizovali Mikulcovi podporu. Za odvolanie ministra však plánujú hlasovať predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa Adriana Pčolinská (Sme rodina). Mikulec nemá ich dôveru. Premiér Eduard Heger (OĽANO) reagoval, že hlasovanie koaličných poslancov za opozičný návrh na odvolanie člena vlády by bolo porušením koaličnej zmluvy.

Viac o téme: OdvolávanieTomáš ValášekRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu